Ambasada SAD donirala MUP-u vozila i opremu: "Da se na granicama zaustavi zlo"

„SAD su vaš prijatelj i posvećen parnter i žele da pomognu da se na granicama zaustavi zlo, kakvo prestavlja oružje za masovno uništenje“, dodala je Uehara
117 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2016. 16:36h

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) dva vozila i specijalizovanu opremu za potrebe granične policije, vrijedne 70 hiljada američkih dolara.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara je donaciju, koja je dio Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica (EXBS), uručila pomoćniku direktora Uprave policije, za sektor granične policije, Vesku Damjanoviću.

Uehara je na konferenciji za medije ukazala da su Ambasada SAD i EXBS program dugogodišnji parntneri crnogorske Uprave policije i sektora za graničnu policiju.

„Vozila, koja će biti dodatno opremljena specijalizovanom opremom, biće korišćena za potrebe granične kontrole i što bržeg odogovora službenika tog sektora na bezbjednosne potrebe“, rekla je Uehara.

Ona je navela da će donacija doprinijeti boljem i profesionalnijem obavljanju posla.

„SAD su vaš prijatelj i posvećen parnter i žele da pomognu da se na granicama zaustavi zlo, kakvo prestavlja oružje za masovno uništenje“, dodala je Uehara.

Ona je podsjetila da je američka ambasada do sada izdvojila oko četiri miliona dolara za opremu i obuku, u svrhu jačanja bezbjednosti granica Crne Gore, kontrole izvoza i aktivnosti na sprječavanju proliferacije.

Damjanović je istakao značaj programa EXBS-a, kojim je, kako je naveo, granična policija prethodnih godina dobila pomoć u obukama i opremi velike vrijednosti.

„Ova i podrška drugih inostranih partnera ima za cilj podizanje granične bezbijednosti, a omogućila je dodatno opremanje, obučenost i motivaciju naših službenika za rad“, kazao je Damjanović.

On je naveo da su značajni napori koje je Vlada Crne Gore uložila u reforme Uprave policije, dodajući da rezultati saradnje sa partnerima nijesu izostali.

Damjanović je ukazao na rezultate i aktivnosti koje je granična policija imala u prethodnih pola godine.

„To je sprječavanje krijumčarenja 28 kilograma heroina na prelazu Debeli brijeg, otkrivanje i sprječavanje oko 315 kilograma marihuane preko državne granice i oduzimanje luksuznih vozila koja su bila predmet krivičnih djela krađe i falsifikovanja isprava“, precizirao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, donacija je dokaz međusobne saradnje službi SAD i crnogorske granične bezbjednosti koja će, kako je kazao, u narednom periodu biti nastavljena razmjenom znanja i iskustava i ekspertske pomoći u opremi.

„MUP i Uprava policije će ovakvu pomoć znati da cijene, dajući svoj nemjerljiv doprinos jačanju granične, a samim tim i kolektivne bezbjednosti, u cilju ostvarenja evroatlantskog cilja Crne Gore“, poručio je Damjanović.

Galerija

Bonus video: