Tivat: Opština neće da dira "strateškog investitora"

Iako pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsatvnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, a Novosel nije udovoljio traženju Krtoljana da sastanak prate i novinari
231 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2016. 14:14h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) sa saradnicima, održao je sastanak sa Rajkom Mihovićem iz JP „Morsko dobro“ Budva i predstavnicima Mjesne zajednice Krtoli Ivanom Starčevićem i Jovanom Brinićem, a vezano za zahjev sa zbora građana te MZ koji su tražili da se obezbjedi nesmetan pristup javnosti na cijeloj površini plaže Plavi horizont.

Iako pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsatvnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, a Novosel nije udovoljio traženju Krtoljana da sastanak prate i novinari, istakavši da za to „nema prostornih uslova“ u njegovom kabinetu povrđine nekoliko desetina kvadrata.

Plaža Plavi horizont u uvali Pržna glavna je turistička arakcija u Krtolima zbog koje ovdje dolazi veliki broj gostiju od kojih živi dobar dio lokalnog stanovništva, izdajući apartmane turistima. Krtoljani su došli do ugovora o zakupu morskog dobra koje je 2013 sklopilo JP „Morsko dobro“ sa kompanijom „Qatari Diar“ koja u uvali Pržna treba da gradi luksuzni stambeno-turistički kompleks, a koji Katarcima omogućava da nakon izgradnje hotela, zatvore pristup svima osim svojim gostima, na „minimum 70 odsto“ površine plaže.

Istakavši da mu je i samom ta odredba ugovora „malo sporna jer je teoretski moguće da i cjijela plaža bude u tom režimu“, Novosel je u izjavi novinarima nakon sastanka, kazao da je dobio uvjeravanja iz „Morskog dobra“ i „Qatari Diara“ da se plaže neće u potpunosti zatvoriti za javnost, već će najmanje 30 odsto njene površine ostati dostupno svima.

„Narednih godinu-dvije dok bude tekla izgradnja kompleksa u uvali Prna, plaža će cijelom svojom površinom biti otvorena za sve, a kasnije će najmanje 30 odsto uvijek biti na raspolaganju javnosti.“- kazao je Novosel koji međutim, nije dao konkretan odgovor kako je uopšte moguće da se potpuno ili djelimično ograničava pristup javnosti plaži koja još od 1968. ima status zaštićenog spomenika prirode.

„Ja to ne doživljavam kao zabranu, već samo kao neka ograničenja. Ako je to hotelska plaža ona je dostupna samo gostima hotela ali i ostalima pod jednakim uslovima.“- istakao je Novosel dodajući da je Opština odbila zahtjev MZ Krtoli da zatraži poništenje ugovora između „Morskog dobra“ i „Qatari Diara“ kao moguće nezakonitog i neustavnog.

„Mislim da to nije naša nadležnost niti se problem prevazilazi na taj način. Ja ću se zalagati da sve što se tamo bude dešavalo i preduzimalo, bude u interesu građana Krtola i Optine Tivat, ali na neki način, treba da damo i prostor tim investitorima da oni mogu razvijati svoj projekat. To su kompatibilne stvari, samo treba naći riješenje koje će zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Nikako nisam za raskidanje ugovora, već možda preispitivanje u dijelu procenata za hotelsku i plažu slobodnu za sve.“- poručio je gradonačelnik dodajući da će od tog projekta „upravo najviše benefita imati mještani Krtola, Tivta i šire“.

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da „neko pokušava od dobrih domaćina iz Krtola koji plaćaju porez i ne bave se kriminalom, da stvori socijalne slučajeve zabranjujući nam pristup plaži koja je izvor naših turistčkih prihoda“.

On je ocijenio da je ugovor „Morskog dobra“ i „Qatari Diara“ neustavan i nezakonit, i zatražio je od Opštine da MZ Krtoli pruži tehničku pomoć u pravnom formulisanju zahtjeva za njegovo poništenje pred nadležnim organima.

„Najčudnije je to što je predstavik „Morskog dobra“ danas kazao da je njihov ugovor o zakupu sa „Qatari Diarom“ spreman za preispitivanje, ali da „ipak treba ispoštovati interese velikih investitora“. Znači, građani Krtola, Tivta i Crne Gore su našoj lokalnoj upravi i državnim firmama u drugom planu jer treba poštovati interese investitora.“- kazao je Starčević dodajući da Vlada pokazuje „totalno nipodaštavanje sopstvenih građana“. On je ponovio da je Novosel reagovao na njihov zahtjev da se sastanu iz decembra prošle godine, tek kada je načuo da će Krtoljani preduzeti radikalne mjere sa blokadom saobraćajnica, ali je i pored toga kazao da Opština neće preduzeti ništa za preispitivanje ugovora koji ne odgovaraju lokalnom stanovništvu.

„Postavlja se pitanje da li su Krtoli od interesa za lokalnu samoupavu Tivta ili nisu. Da li smo mi „normalni“ ili smo mi građani nekog desetog reda.“- kazao je Starčevič dodajući da se „iza svega krije neka mutna rabota“ što po njemu, potvršuje i ugovor iz 2010 kojim je HTP „Primorje“ „Qatari Diaru“ prodalo svoju imovinu u uvali Pržno, a gdje piše da to HTP ima važeći „ugovor o zakup plaže sa Obalnom upravom“ Crne Gore. Takav organ ne postoji u sistemu državne uprave.

Galerija

Bonus video: