HGI ne želi "utapanje" lokalnog u Regionalni vodovod

"Raspodjela dobra efikasnija je na lokalnom nivou, a na tom nivou valja tražiti odgovornost, ali i politiku cijena", smatraju u HGI, ističući da „potpuno isti odnos“ imaju i prema Komunalnom preduzeću, Radio Tivtu, Centru za kulturu, Sportskoj dvorani i Turističkoj organizaciji „kao javnim preduzećima od značaja za Opštinu“
105 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.03.2016. 12:41h

HGI smatra da je zaštita lokalnih javnih preduzeća u budućem periodu od naročitog interesa, saopštila je ta stranka, podsjećajući da su Tivćani decenijama ulagali u razvoj tih firmi, a samodoprinosom građana, izdvajanjima iz gradske kase i kreditima koje je Opština vraćala, gradili neke od ključnih javnih objekata u gradu.

Iako je Tivat po viđenju HGI, uvijek među prvima prihvatao ideje ulaganja u državne i međuopštinske projekte poput Regionalnog vodovoda i sličnih, nije pritom zanemarivao razvoj lokalnih JP.

"U lokalnim JP zaposlen je značajan broj radnika, građani blagovremeno i u najvećem postotku izmiruju obaveze za izvršene usluge čime ukazuju podršku i povjerenje lokalnoj politici u tim oblastima. Ocjenjujemo da se tivatska JP ponašaju efikasno i odgovorno prema opštinskoj imovini i građanima, što ne znači da nema i problema. Upravo zato ćemo se tim pitanjima posebno baviti, jer nam je svima od interesa da se rad javnih lokalnih preduzeća unaprijedi, a efikasnost poveća. To se neće i ne može desiti stalnim akcijama na gašenju „lokalaca“, na tobožnjem okrupljavanju kapaciteta radi svekolikog boljitka", saopštila je HGI, dodajući da je Regionalni vodovod „značajan republički kapacitet i neka tako ostane, a lokalna izvorišta su dobro građana i neka budu i dalje“.

"Raspodjela dobra efikasnija je na lokalnom nivou, a na tom nivou valja tražiti odgovornost, ali i politiku cijena", smatraju u HGI, ističući da „potpuno isti odnos“ imaju i prema Komunalnom preduzeću, Radio Tivtu, Centru za kulturu, Sportskoj dvorani i Turističkoj organizaciji „kao javnim preduzećima od značaja za Opštinu“.

"Treba osnivati nove ustanove i nova preduzeća kako bi raspolagali i upravljali novim resursima poput parkinga, autobuske stanice, lokalne marine, Narodne biblioteke i Pozorišta i resursima koja su nam, zarad „okrupljavanja i lakšeg gazdovanja“ oduzeta, kao što je slučaj s obalom", poručio je nosilac liste HGI za izboire u Tivtu Ilija Janović.

Bonus video: