Iz siromaštva se vrlo teško izlazi

Upozoravaju kreatore javnih politika da je stanje alarmantno i daleko lošije nego što pokazuje statistika
17 komentar(a)
Banka hrane, Foto: Banka hrane
Banka hrane, Foto: Banka hrane
Ažurirano: 30.03.2016. 18:46h

Siromaštvo se širi i produbljuje, saopštili su iz Banke hrane Crne Gore koja danas obilježava šest godina postojanja.

Iz te humanitarne nevladine organizacije upozorili su sve strukture društva, a posebno kreatore javnih politika, da je stanje alarmantno i daleko lošije nego što pokazuje statistika.

Ocijenili su da posebno zabrinjava ciklično siromaštvo koje se uočava u mnogim porodicama.

"Jednom kada uđete u zonu siromaštva, sporo ili nikako ne izlazite iz nje. Posebno je loše što se prenosi iz generacije na generaciju”, piše u saopštenju.

Navodi se da su prošla vremena kada se sa stidom govorilo o siromaštvu, zbog patrijarhalne sredine i tradicionalnog vaspitanja.

“U prošlosti su uglavnom rođaci i kumovi preuzimali ulogu darodavaca i omogućavali određeni standard ugroženim porodicama ili pojedincima. Malo je danas onih koji mogu, zbog ekonomskih razloga, pomagati drugima u kontinuitetu. Ugroženi su shvatili da siromaštvo nije sramota jer nije nastalo njihovom krivicom, već je do njega došlo usljed društvenih promjena u kojima su neki bili žrtve tranzicije ili se nisu u toku nje najbolje 'snašli'. Nažalost, i dalje je veoma važan faktor pri zapošljavanju veza ili politička pripadnost, a ne kvalitet kandidata”.

Podsjetili su da su javno pozivali Vladu da se otvore narodne kuhinje i socijalne prodavnice, obezbijedi paket besplatne električne energije za najsiromašnije, omogući besplatan obrok za djecu u školama, otvore skloništa za beskućnike, donacije hrane oslobode poreza, sankcioniše bacanje viškova hrane u hipermarektima, hotelima, restoranima, da korisnici socijalne pomoći imaju prednost prilikom zapošljavanja i da se poslodavcima obezbijede neke povlastice.

“Nijesu nas čuli, nažalost socijalno ugroženih porodica u našoj državi. Osnovni uzrok siromaštva je nezaposlenost i sve dok se država ozbiljno, strateški ne pozabavi pitanjem ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta koja su adekvatno plaćena, siromaštvo će kao rđa nagrizati porodicu kao armaturu svakog stabilnog društva, a cijenu ćemo platiti svi”.

Istakli su da još nemaju svoje prostorije, da hranu drže u privremenim magacinima kod prijatelja fondacije.

“Sami snosimo troškove telefona i goriva... Za razliku od drugih zemalja u regionu i Evropi, nemamo podršku države”.

  • 162,3 tone hrane prikupila je i podijelila Banka hrane tokom šest godina. Tvrde da su realizovali 749 akcija, prikupili i podijeliili 162,3 tone hrane i pomogli 12.400 porodica sa 51.750 članova. sarađivali su sa 182 organizacije, a u humanitarnim akcijama učestvovalo je 2.530 volontera.

Bonus video: