Opština Budva "pere ruke" od Lazara Rađenovića

Iz novog gradskog rukovodstva tvrde da aktuelna lokalna uprava nije u obavezi i da ne treba da vraća dugove koje je Televizija napravila prema Copyrightu, firmi protiv koje Specijalno državno tužilaštvo vodi opsežnu istragu
14 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.03.2016. 18:22h

Opština Budva podnijela je tužbu protiv Radio-televizije Budva za raskid ugovora o preuzimanju duga od 200.000 eura, koji je ta lokalna medijska kuća napravila prije osam godina prema preduzeću Copyright.

Time je gradska uprava na čelu sa Srđom Popovićem, nastavila raskidanje svih ugovora koji je njegov prethodnik Lazar Rađenović sklopio, a koji su navodno štetni po lokalnu upravu.

Opština je prethodno podnijela tužbu i traži raskid aneksa ugovora sa Lovćen filmom, kako bi sačuvali 200.000 eura obećanih za subvencije.

U slučaju da Opština Budva dobije najnoviji spor, mogao bi biti stavljen katanac na RTV Budva, koja je godinama u velikim finansijskim problemima.

Rađenovićeva administracija preuzela je na Opštinu dug te medijske kuće prema preduzeću Copyright.

I u tom slučaju Opština je doskorašnjeg gradonačelnika optužila za nezakonito postupanje.

Ugovor o preuzimanju duga potpisao je Rađenović, kao i Dragan Klarić po nalogu Savjeta RTV Budva.

Dug od 200.000 eura datira od prije osam godina.

Još 2007. godine tadašnja Televizija Budva zaključila je ugovor sa Copyrightom o realizaciji ljetnjeg programa, vrijednog 115.000 eura...

Kako TV Budva nije uspijevala da vrati dug, kompanija je sudskim putem tražila novac, a televizija je i na sudu izgubila spor. Kada je presuda postala pravosnažna uslijedila je blokada.

U međuvremenu, odlukom Skupštine opštine dolazi do spajanja tadašnje Televizije Budva i Radio Budva.

Novopostavljenom direktoru Draganu Klariću ostavljen je u amanet ogroman dug televizije.

Savjet RTV Budva ovlašćuje Klarića da nađe rješenje, a isto pokušava da učini i Opština na šta je kao osnivač bila obevezana Statutom.

Prošle godine odlučuju da preuzmu dug, kako bi se kamata zaustavila, jer je zbog nesolventnosti Televizije dug narastao sa 115.000 na 198.000 eura.

Iz novog gradskog rukovodstva, međutim, tvrde da lokalna uprava nije u obavezi i da ne treba da vraća dugove koje je Televizija napravila prema Copyrightu, firmi protiv koje Specijalno tužilaštvo vodi opsežnu istragu.

Opština Budva, piše u tužbi, zauzela je jasan stav da je zakonska procedura i u tom slučaju prekršena i da je dug nezakonito prebačen na Opštinu Budva.

Televizija Budva još "živi", budžet sada upola manji

Iako je prije tri godine Radio-televizija Budva formirana spajanjem dva dotadašnja lokalna medija, račun Televizije Budva još nije ugašen i ona “živi” kao privredni subjekt.

Plate zaposlenima u RTV uobičajeno kasne, Opština je za ovogodišnje poslovanje tog medija izdvojila 400.000 eura, odnosno upola manje nego 2015. godine.

Bonus video: