ISTRAŽIVANJE DAMAR PLUS-A

Većina građana ne bi prijavila korupciju

U slučaju da se odluče da prijave korupciju građani bi se u najvećem procentu obratili ASK-u, Upravi policije i medijima
215 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2018. 14:37h

Povjerenje u rad Agencije za sprečavanje korupcije u borbi protiv korupcije ima malo manje od 63 odsto građana, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe ove institucije sproveo “Damar plus”.

Međutim, isto istraživanje je pokazalo da većina građana ne bi prijavila korupciju.

Glavni razlozi su nedostatak povjerenja da će nadležni postupiti po prijavi, da se korupcija može dokazati, ali i nedostatak povjerenja da će prijava ostati anonimna.

U slučaju da se odluče da prijave korupciju građani bi se u najvećem procentu obratili ASK-u, Upravi policije i medijima.

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika, na drugom mjestu se nalazi državna uprava a na trećem mjestu inspekcije službe.

Prema mišljenju ispitanika, korupcija je najmanje zastupljena u kulturi, sportu i medijima.

“Vjerujemo da su povoljne ocjene o Agenciji u ovogodišnjem istraživanju odraz dosadašnjih konkretnih i mjerljivih rezultata ove institucije ostvarenih kroz dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti i kroz rad potpuno nezavisan i oslobođen od političkih ili bilo kakvih drugih uticaja”, kazao je direktor ASK Sreten Radonjić.

Preporučujemo za Vas