U petak panel o klimatskim i ekološkim izazovima

Predsedavanje Regionalnom radnom grupom za životnu sredinu od Crne Gore će preuzeti Srbija
0 komentar(a)
klimatske promjene, Foto: Reuters
klimatske promjene, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2016. 09:55h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) organizovaće u petak prvi panel na ministarskom nivou o klimatskim i ekološkim izazovima u jugoistočnoj Evropi.

Navodi se da je Savjet pomogao formiranje Regionalne radne grupe za životnu sredinu, kojom trenutno predsjedava Crna Gora i koja okuplja predstavnike resornih ministarstava zaduženih za zaštitu životne sredine, vodoprivredu i klimatske promjene.

U saopštenju RCC-a kaže se da je Radna grupa zatražila održavanje godišnjih panela ministara zaduženih za životnu sredinu iz jugoistočne Evrope, kako bi se postigla bolja politička koordinacija aktivnosti na zaštiti životne sredine u tom dijelu Evrope.

„Na sastanku ovog petka ministri će razgovarati o stanju životne sredine i klime u jugoistočnoj Evropi i šire i konstruktivno sagledati postojeću regionalnu saradnju u regiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će posebna pažnja biti posvećena prednostima i nedostacima aktuelnih inicijativa koje se bave klimatskim i pitanjima životne sredine kroz produktivne razgovore, u kojima će učestvovati i međunarodni partneri i organizacije civilnog društva.

Očekuje se da će se na sastanku usvojiti i ministarska deklaracija kojom će se povezati nacionalni i regionalni prioriteti u domenu zaštite životne sredine.

Predsedavanje Regionalnom radnom grupom za životnu sredinu od Crne Gore će preuzeti Srbija.

Bonus video: