"PREKRŠILI ROK ZA DOSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA"

IA: Uprava prikriva prekršaje naručilaca nabavki

Zakon o javnim nabavkama neispunjavanje ove zakonske obaveze tretira kao prekršaj, navode iz Instituta alternativa
0 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 01:39h

Dinamika objavljivanja ovih izvještaja Uprave za javne nabavke (UJN) pokazuje da nova aktivnost ili oduzima dosta vremena Upravi pa ove izvještaje ne postavlja u optimalnom roku, ili je skoro 50 odsto obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama prekršilo rok za ispunjavanje ove obaveze, smatraju u Institutu alternativa (IA).

"Uprava za javne nabavke je zaključno sa 10. martom ove godine objavila ukupno 175 individualnih godišnjih izvještaja o javnim nabavkama, dok danas, 29. marta, taj broj iznosi  341. Ukupan broj obveznika primjene Zakona u 2015. godini je iznosio 648. Ovakvo periodično objavljivanje izvještaja nameće zaključak da Uprava još uvijek nije dobila 307 izvještaja, a da ovu informaciju o kršenju Zakona krije. Naime, odgovarajući na zahtjev Instituta alternativa u kojem smo tražili izvještaje na uzorku od 55 naručilaca, iz ove institucije su nas obavijestili da su dio izvještaja objavili na svojoj internet stranici, te da je “u obradi ostali dio izvještaja”.  Nejasno je koja je ”vrsta obrade” u pitanju, budući da se izvještaji objavljuju integralno, a Zakon propisuje obavezu dostavljanja izvještaja u pisanoj, ali i u elektronskoj formi. Takođe, Uprava je trebalo već 1. marta da objavi koji to naručioci nisu dostavili izvještaj u roku, a ne da tu informaciju prikriva", navodi se u saopštenju Ane Đurnić, saradnice na projetima u IA.

Kako piše u saopštenju, potrebno da Uprava za javne nabavke objavi individualne godišnje izvještaje naručilaca u formi u kojoj su oni dostavljeni Upravi i listu obveznika primjene zakona koji su se oglušili o ovu zakonsku odredbu – odnosno dostavili izvještaj nakon 28. februara ili ga nisu dostavili uopšte.

"Podsjećamo da Zakon o javnim nabavkama neispunjavanje ove zakonske obaveze tretira kao prekršaj za koji je previđena novčana kazna od 2.000 do 20.000 eura za pravno lice, odnosno od 250 EUR-a do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organu lokalne samouprave. Institut alternativa (IA) je i ranije ukazivao na nepostojanje potpune evidencije o kršenju Zakona o javnim nabavkama, kao i da Uprava u svom izvještaju vrši korekcije podataka iz individualnih godišnjih izvještaja naručilaca, bez napominjanja da su i u kom dijelu korekcije vršene", zaključuje se.