Pavićević: Nezaposlenost mladih je dominantan problem studenata i crnogorskog društva

„Brojne humanitarne akcije na svim fakultetima, tribine o temama koje su značajne za oblast visokog obrazovanja i zapošljavanje mladih, i zabavne aktivnosti dio su događaja čiju realizaciju planiramo tokom Nedjelje studenata“, rekao je Pavićević agenciji MINA
1 komentar(a)
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2016. 11:46h

Nezaposlenost mladih dominantan je problem studenata i crnogorskog društva, a kvalitet studija bi trebalo da bude na višem nivou, ocijenio je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), Miloš Pavićević.

SPUCG će, kako je najavio, u saradnji sa studentskim vijećima, aktivnostima koje će biti organizovane na univerzitetskim jedinicama, obilježiti 4. april – Dan studenata.

„Brojne humanitarne akcije na svim fakultetima, tribine o temama koje su značajne za oblast visokog obrazovanja i zapošljavanje mladih, i zabavne aktivnosti dio su događaja čiju realizaciju planiramo tokom Nedjelje studenata“, rekao je Pavićević agenciji MINA.

Kako je naveo, predstavnici studentskih parlamenata svih univerziteta razgovaraće sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o glavnim problemima crnogorskih studenata, statusu i standardu, uslovima i kvalitetu studiranja u Crnoj Gori.

Pavićević je kazao da je, kao značajna aktivnost u okviru obilježavanja Dana studenata, proteklog vikenda počela Studentska liga u malom fudbalu, koju organizuju UCG i SPUCG, a koja je okupila 18 timova svih fakulteta državnog univerziteta.

„Ova liga je izraz želje UCG i SPUCG da podstaknu sportski i timski duh kod studenata uz afirmaciju zdravih stilova života“, dodao je on.

Nezaposlenost mladih je, smatra Pavićević, dominantan problem studenata i crnogorskog društva. „Jer po završetku fakulteta, svršeni visokoškolci često nemaju priliku da počnu da rade u struci i time praktično nadgrade znanja i vještine stečene tokom studija“.

Drugi veliki problem studenata je, prema njegovim riječima, nedostatak kvalitetnije i modernije infrastrukture u objektima u kojima se sprovodi nastava.

„Činjenica je da je došlo do značajnog napretka, da se aktivno i konstantno radi na unaprjeđenju sistema osiguranja i unaprjeđenja kvaliteta na UCG“, kazao je Pavićević, dodajući da bi kvalitet studija mogao i trebalo da bude na višem nivou.

On je rekao da se studenti, zbog kršenja njihovih prava propisanih Zakonom o visokom obrazovanju i pravilima studiranja na UCG, često obraćaju nadležnim studentskim institucijama i organima na nivou fakulteta i Univerziteta.

„Studenti su danas bolje pozicionirani u cjelokupnom sistemu visokog obrazovanja, napravljeni su značajni iskoraci u tom dijelu, ali trebalo bi da se još posvećenije radi na ostvarenju cilja svih razvijenih evropskih država, a to je funkcionalan sistem obrazovanja u kojem je student u centru“, ocijenio je Pavićević.

On je ukazao da je SPUCG, u proteklih pet godina, odigrao ključnu ulogu u unaprjeđenju uslova studiranja i izgradnje objekata koji su podigli kvalitet studija i obogatili svakodnevni studentski život

„Konkretni primjeri rezultata rada na poboljšanju uslova studiranja su objekat novog studentskog doma u Podgorici i renoviranje ranije sagrađenih, nova sportska dvorana otvorena u novembru prošle godine, a obezbijeđena su i sredstva za rekonstrukciju zgrade tehničkih fakulteta“, rekao je Pavićević.

Dodao je da su studenti dobili i adekvatnu zastupljenost u svim tijelima odlučivanja na univerzitetu, i da imaju mogućnost da se kritički osvrnu na sve što se dešava u oblasti visokog obrazovanja.

On je kazao da SPUCG radi na realizaciji brojnih projekata koji za cilj imaju povećanje zaposlenosti mladih, afirmaciju kulturne participacije i organizaciju sportskih takmičenja, kako bi se obogatio svakodnevni studentski život.

„Tokom prethodnog perioda aktivno smo radili i na uključivanju studenata u šire društvene procese organizovanjem aktivnosti koje su studentima omogućile sticanje više informacija o procesima evropskih i evroatlantskih integracija, kao i sprovođenju aktivnosti u cilju jačanja ekološke svijesti studenata UCG“, pojasnio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, SPUCG će kod nadležnih državnih organa inicirati ponovno uspostavljanje studentskih servisa, koji bi djelovali po principu nekadašnji studentskih zadruga.

„Smatramo da bi ovakav projekat doprinio smanjenju nezaposlenosti mladih koji čine trećinu nezaposlenih na tržištu rada“, kazao je Pavićević.

On je rekao da će se SPUCG zalagati za bržu izgradnju novog studentskog doma u Nikšiću, čime bi se riješili problemi smještajnih kapaciteta u gradu u kome postoje tri fakulteta državnog univerziteta.

Kako je najavio, očekuje se nastavak radova na izgradnji univerzitetskog kompleksa na Cetinju i fiskulturne dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kao i privođenje namjeni zgrade pored tehničkih fakulteta u kojoj treba da bude smješteno nekoliko jedinica UCG.

Pavićević je kazao da se, u cilju internacionalizacije SPUCG, aktivno radi na pristupanju Evropskoj studentskoj uniji (ESU), krovnoj organizaciji evropskih studentskih parlamenata.

Prema njegovim riječima, pristupanje ESU se, nakon pozitivnog izvještaja sačinjenog od strane delegacije Unije koja je krajem januara posjetila SPUCG, može očekivati u maju.

On je rekao da bi članstvo u ESU dalo veliki doprinost u pravcu jačanja međunarodne pozicije crnogorskih studenata, povećanju mobilnosti studenata, kao i sticanja uvida u evropske prakse i uporedna iskustva u oblasti visokog obrazovanja.

„SPUCG očekuje aktivnu uključenost u proces reformi UCG, kako bi se doprinijelo podizanju kvaliteta studiranja, uvođenju praktične nastave na svim jedinicama i povećanju mobilnosti, i stvorio sistem visokog obrazovanja u kojem će student biti u centru“, kazao je Pavićević.

Bonus video: