Prva javna akcija trans zajednice u Crnoj Gori: „Prođimo ispod duge zajedno“

Tokom ove akcije lijepljeni su plakati i stikeri sa raznim edukativnim, kreativnim, ali i šaljivim porukama u raznim djelovima Podgorice
150 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2016. 08:28h

Neformalna trans grupa "Transovci" koja djeluje u okviru LGBTIQ Asocijacije "Kvir Montenegro" izvela je sinoć uličnu akciju pod nazivom "Prođimo ispod duge zajedno", povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba.

Kako je saopšteno, naziv akcije potiče od legende po kojoj kada dječak prođe ispod duge postaje djevojčica, i obrnuto, kada djevojčica prođe ispod duge postaje dječak. Simbolika ove priče je uzeta kako bi se ukazalo na potrebu za solidarnošću svih građana i građanki Crne Gore sa trans zajednicom, kroz uzajamno razumijevanje i podršku.

"Akcija „Prođimo ispod duge zajedno“ prva je javna akcija trans i rodno varijantne zajednice u Crnoj Gori, i naš snažan glas da smo prisutni u društvu i vidljivi, ne samo kao mete nasilja i diskriminacije, već i kao pokret koji jača i bori se za svoja prava! ​Ovom akcijom želimo da pokažemo društvu da smo tu, da nas ima različitih, i da je u redu biti različit, da je u redu izaći iz kutija rodnih uloga i osloboditi se okova društva. Želimo da ukažemo društvu na potrebu za edukacijom i informisanjem, kako bi svi bili jednaki dio zajednice u Crnoj Gori.", navode iz Kvir Montenegra.

Tokom ove akcije lijepljeni su plakati i stikeri sa raznim edukativnim, kreativnim, ali i šaljivim porukama u raznim djelovima Podgorice.

"U patrijarhalnom i heteronormativnom crnogorskom društvu, rodni identitet je posmatran isključivo kroz binarni koncept podjele na „muško“ i „žensko“, što sa sobom povlači brojne stereotipe i rodne norme. Često, svako prevazilaženje ovih rodnih normi i izlaženje iz rodnih kutija, za trans i rodno varijantne osobe znači osudu, diskriminaciju, odbacivanje, a u mnogo slučajeva i nasilje, bilo verbalno, bilo fizičko. Mi, trans i rodno varijantne osobe u Crnoj Gori, suočavamo se sa mnogim problemima u svakodnevnom životu, počevši od problema u porodici, društvu, institucijama, školama, radnim mjestima – ukratko u svim aspektima naših života, te je malo mjesta na kojima osjećamo sigurnosti i slobodu da budemo to što jesmo i da izrazimo sebe u potpunosti", navode i Kvira.

"Transovci" je neformalna grupa organizacije Kvir Montenegro koja je nastala kroz grupe samopodrške realizovane kroz program za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba, i okuplja trans i rodno varijantne osobe Crne Gore. Grupe samopodrške se održavaju svake druge sedmice, a osim njih postoje regularna druženja trans i rodno varijantnih osoba na kojima se družimo, razmjenjujemo iskustva i priče.

Trans grupa "Queer Montenegra", kako se navodi u saopštenju, takođe učestvuje i u okupljanju trans i rodno varijantnih osoba regiona, kroz doprinos djelovanju regionalnoj organizaciji "Trans Mreža Balkan".

Galerija

Bonus video: