Sutomore nije zaboravilo Vuksanovića: U spomen slavnom ljekaru i ekspertu UN

"Njegovo djelo je posebna vrijednost medicine Crne Gore, niko se kod nas nije tako založio u borbi protiv AIDS-a, a njegova izložba na tu temu obišla je cijeli svijet, od Bara do Ženeve", rekao je na svečanosti u ambulanti dr Novica Vujošević, koji je bio veliki prijatelj pokojnog Vuksanovića
309 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2016. 18:59h

U spomen čuvenom dr Petru Pešu Vuksanoviću (1929-2006), u Sutomoru je u subotu ovom uglednom barskom, crnogorskom i jugoslovenskom zdravstvenom radniku, čije ime nosi ambulanta u ovom mjestu, održan omaž kojim su se mještani, članovi porodice i poštovaoci podsjetili djela pokojnog eksperta UN čije su knjige i danas udžbenici na pomorskim školama i fakultetima širom Evrope..

"Dr Petar Vuksanović bio je svugdje na čast i ponos struke, porodice i ovog kraja, izuzetna ličnost koja zaslužuje veliko poštovanje. Njegovo djelo je posebna vrijednost medicine Crne Gore, niko se kod nas nije tako založio u borbi protiv AIDS-a, a njegova izložba na tu temu obišla je cijeli svijet, od Bara do Ženeve", rekao je na svečanosti u ambulanti dr Novica Vujošević, koji je bio veliki prijatelj pokojnog Vuksanovića.

Diplomac Medicinskog fakulteta u Sarajevu i doktor nauka pomorske medicine, dr Petar Vuksanović bio je profesor pomorske medicine na fakultetima u Kotoru i Rijeci, Hamburgu i Rostoku, predavač na brojnim naučnim skupovima u Jugoslaviji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, autor i koautor šest studija iz pomorske i turističke medicine, od kojih su tri u inostranstvu.

Publikovao je oko 120 stručnih i naučnih radova iz oblasti epidemiologije, ekologije, pomorske i turističke medicine, Priručnik za pomorsku medicinu čiji je koautor, objavljen je u Hajdelbergu, Berlinu, Njujorku i Tokiju. Radovi mu se citiraju u domaćoj i svjetskoj stručnoj literature, a njegova studija “Medicina i turizam” objavljena 2003. odobrena je od strane Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Podgorici kao stručna literatura za ljekare.

Naučni radovi i stručno iskustvo preporučili su ga da prvo bude izabran za eksperta UN za pomorsku medicine, a potom i za eksperta UN za AIDS.

"Ovaj dan, baš kao i 24. novembar 2007. kada je ambulanta dobila njegovo ime, dočekala sam sa posebnim emocijama. Hvala što niste zaboravili djelo Petra Vuksanovića, hvala direktorima i ljekarima Doma zdravlja njegovim kolegama, bojim se da nekoga ne izostavim. Želja nam je da ovo bude moderna ambulanta koja će izlaziti u susret mještanima zimi i velikom broju turista ljeti", rekla je Jasmina Vuksanović-Rabrenović, ćerka pokojnog doktora.

U holu ambulante prikazani su slajdovi o životnom putu dr Vuksanovića i priređen koktel. Brojne zvanice su pozdravili ispred organizatora Brano Brkan, direktor Doma zdravlja Bar Borislav Lalević.

Vijence na spomen ploću su položili unuci dr Vuksanovića i vršilac dužnosti predsjednika Odbora MZ Ratko Vujošević.

Slobodanka Hrvatin, predsjednica "Novog i ljepšeg Sutomora", najavila je uređenje okruženja i fasade ambulante, a glumac Dragiša Simović pročitao je nekrolog dr Vuksanoviću koji je svojevremeno napisao publicista Vlado Lukšić:

"Kao što njegovo ime Petar simbolizuje temelj, oslonac, čvrstinu, tako i njegovo životno djelo i njegov životni put u najpotpunijem smislu predstavljaju orjentir i putokaz mladima kako svrsishodno iskoristiti životni potencijal, što su vrijednosti i smisao našeg boravka na zemlji. Dr Vuksanović je iskazao izuzetno interesovanje i ljubav za etnografiju rodnog Spiča, u njegovim zabilješkama je oko 2.000 lokalizama, opisa narodnih običaja i zapisa o drugim etno-vrijednostima Spiča. Doktor Pešo je bio uzoran porodični čovjek, respektovao tradicionalne vrijednosti i sve ono što život čini bogatim i lijepim. U njemu su bili sjedinjeni prirodna inteligencija, nepojmljiva radna energija, usmjerenost volje, visoka stručna profesionalnost, izuzetna srdačnost i iznad svega ljudsko poštenje", zapisao je tada Lukšić.

Galerija

Bonus video: