MUP DOSTAVIO PODATKE CEMI

Procjena štete od korupcije: Za tri godine 25 miliona eura

“Tražili smo podatke od 2013.do 2016. godine i bili smo jako iznenađeni da MUP vodi detaljnu evidenciju o tome kolika je procijenjena šteta od korupcije”, kazala je Selić Atlas televiziji
158 pregleda 4 komentar(a)
Ana Selić, Foto: Savo Prelević
Ana Selić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2019. 02:33h

Procijenjena šteta od korupcije u Crnoj Gori od 2013. do kraja prošle godine iznosi najmanje 25 miliona eura, a za samo dva mjeseca ove godine procjenjuje se na 13 miliona, pokazuju podaci koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo Centru za monitoring i istraživanje (CEMI).

Direktorica odjeljenja za istraživanje javnih politika u CEMI-ju Ana Selić kazala je da je riječ o podacima koje MUP dostavio na zahtjev te nevladine organizacije, i ocijenila da je problem to što Ministarstvo ne obavještava građane o toj šteti. 

“Tražili smo podatke od 2013.do 2016. godine i bili smo jako iznenađeni da MUP vodi detaljnu evidenciju o tome kolika je procijenjena šteta od korupcije”, kazala je Selić Atlas televiziji.

Prema njenim riječima, pozitivno je da MUP vodi evidenciju, ali rezultati nijesu. “Oni pokazuju da smo u 2013. godini imali 1,1 milion eura, u 2014. 1,3 miliona, a u 2015.godini 23,7 miliona eura štete od korupcije. Za samo dva mjeseca ove godine procijenjena šteta je već 13 miliona”, precizirala je Selić. 

Ona je kazala da u CeMI-ju nijesu sigurni kojom metodologijom se MUP koristi da bi jasno izračunao tu štetu.

“Sa druge strane, primjećuju se velike razlike između prošle i pretprošle godine, pa se opravdano postavlja pitanje zbog čega u 2015. imamo 23,7 miliona eura štete od korupcije. Takođe se postavlja pitanje i zbog čega MUP otvoreno ne obavještava građane o ovoj šteti”, navela je Selić.