Stan na dan od 15 do 100 eura

„Sekretarijat za razvoj preduzetništva se 25. januara 2016. godine zvanično obratio firmi „Booking.com“ sa zahtjevom, da na sajtu objavljuju samo legalne izdavaoce smještaja, što su oni i uradili“, saopšteno je iz Sekretarijata
91 pregleda 6 komentar(a)
stan za dan, Foto: Facebook
stan za dan, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.03.2016. 20:17h

Ne zna se koliko se kreveta izdaje u hostelima, apartmanima i stanovima u Podgorici nelegalno.

Na internet stranicama brojnih sajtova, kao i u oglasima u štampi mogu se dobiti informacije o izdavanju stanova, apartmana i soba u gradu.

Stanovi se za dan izdaju, u zavinosti od opremljenosti i lokacije, od 15 pa do 100 eura eura za one najluksuznije.

U zavisnosti od popularnosti sajtova, na nekoliko njih se može naći i preko 50 ponuda.

Prema evidenciji Sekretarijata za razvoj preduzetništva, svega 28 izdavalaca privatnog smještaja je registrovano.

Prema važećem Zakonu o turizmu, fizičko lice može iznajmljivati najviše 7 soba, odnosno 15 kreveta. Odobrenje za rad, na zahtjev izdaje Sekretarijat za razvoj preduzetništva.

Radi suzbijanja sive ekonomije, kada je u pitanju izdavanje privatnog smještaja na teritoriji Podgorice, nadležni Sekretarijata za razvoj preduzetništva održali su sastanak sa Udruženjem hotelijera Podgorice.

Predstavnici Udruženja su naveli da se na sajtu www.booking.com reklamira veliki broj apartmana i soba za izdavanje koji nisu registrovani za tu djelatnost kod nadležnih organa, te da oni predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

„Sekretarijat za razvoj preduzetništva se 25. januara 2016. godine zvanično obratio firmi „Booking.com“ sa zahtjevom, da na sajtu objavljuju samo legalne izdavaoce smještaja, što su oni i uradili“, saopšteno je iz Sekretarijata.

Samo na tom sajtu je, prema evidenciji Sekretarijata, bilo oko 50 neregistrovanih stanova-apartmana i soba.

Broj registrovanih izdavalaca privatnog smještaja je od kraja januara ove godine dupliran. Do 25. januara, kada se Sekretarijat za preduzetništvo obratio firmi „Booking.com“ zahtjevom da se ponude neregistrovanih izdavalaca uklone sa sajta, bilo je svega 14 registrovanih izdavalaca privatnog smještaja.

„U martu 2016.godine podneseno je sedam zahtjeva, od početka godine ukupno 18, dok je u 2015. godini bilo devet zahtjeva“, saopšteno je iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva.

Prema podacima Sekretarijata, u ovoj godini je od podnijetih 18 zahtjeva odobreno devet, jedan je odbačen, tri obustavljena, a za još pet zahtjeva postupak je u toku. Prošle godine je od devet zahtjeva odobreno njih šest.

U cilju smanjenja broja neregistrovanih smještajnih jedinica u Podgorici, prvi korak Sekretarijata za razvoj preduzetništva bio je upoznavanje izdavaoca privatnog smještaja sa detaljima procedure pribavljanja odorenja za rad i sa mogućnostima legalizacije smještaja.

„U toku ove godine planiramo pokretanje kampanje „Registrujte smještaj“ i izradu brošure o proceduri legalizacije privatnog smještaja“, najavljuju iz Sekretarijata.

Prošle godine 26 odsto noćenja više u odnosu na 2014. godinu

Broj turista koji posjećuju Podgoricu se povećava iz godine u godinu. Prema podacima Turističke organizacije Podgorice, u 2015. godini Podgoricu je, u odnosu na 2014.godinu, posjetilo više turista za preko 20 procenata, a ostvarili su preko 26 odsto noćenja više.

Osim privatnog smještaja, turisti u glavnom gradu Crne Gore mogu odabrati i jedan od 38 registrovanih hotela. Među njima za sada je samo jedan kategorije pet zvjezdica - hotel „Ziya“, a u Turističkoj organizaciji očekuju da će mu se do kraja maja ove godine pridružiti i hotel „Hilton Podgorica - Crna Gora“.

„Ukupan broj hotela kategorije četiri zvjezdice je 20, sa tri zvjezdice posluje 13 hotela, dok tri hotela i jedna gostionica imaju kategoriju dvije zvjezdice. U Podgorici je registrovano ukupno četiri hostela“, saopšteno je iz TOP-a.

Bonus video: