Voz ispravan kad menadžment kaže

Mišljenje kontrolora Dragomira Minića ocijenjeno je kao neosnovano
75 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2016. 15:53h

Nadležni u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) ignorisali su mišljenje Dragomira Minića i u saobraćaj puštali i vozove za koje je on tvrdio da su neispravni.

Iz ŽPCG tvrde da nikada nijesu pustili na šine voz , ako postoji bilo kakav nedostatak koji bi mogao da utiče na bezbjednost saobraćaja.

Oni su mišljenje Minića, koji je kontrolno-prijemni organ (KPO) u ŽPCG i u čijem opisu posla je provjera ispravnosti vozova, ocijenili kao neosnovano.

Minić je ranije “Vijestima” kazao da menadžment namjerava da ga pošalje na prinudni odmor, nakon što je više puta odbio da pusti neispravne vozove u saobraćaj.

On tvrdi da je takve vozove zadržavao u radionici, do obavljanja neophodnih popravki. Istakao je da je neke držao u stanici i mjesec dana...

Reagujući na njegove tvrdnje, iz ŽPCG su saopštili da Minića nijesu poslali na prinudni, već da je upućen na “korišćenje neiskorišćenog dijela godišnjeg odmora za prethodnu godinu”.

Tvrde da je više diplomiranih inžinjera i predstavnika proizvođača vozova potvrdilo da je Minićevo mišljenje neosnovano, ali da su njegove primjedbe doživjeli kao “dobronamjerne”, zbog čega su ga i uputili na godišnji odmor.

Iz ŽPCG su reagovali juče, nakon što od petka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih i da li će Miniću dati otkaz nakon odmora i koga će dovesti na njegovo radno mjesto.

Minić je ranije kazao da će radno mjesto KPO-a pokrivati osoba sa nepoloženim stručnim ispitom, koja je do sada u ŽPCG-u radila kao mehaničar...

“Menadžment neće dozvoliti zaustavljanje procesa rada zbog neosnovanog mišljenja jednog radnika (sa III stepenom školske spreme) u odnosu na mišljenje više diplomiranih inžinjera i predstavnika proizvođača, odgovornih za održavanje elektromotornih garnitura koji garantuju ispravnost kontrolisanih vozova. Cijeneći i ovu primjedbu kao dobronamjernu od strane kontrolno-prijemnog organa..., gospodin Minić nije upućen na prinudni odmor već na korišćenje neiskorišćenog dijela godišnjeg odmora za prethodnu godinu”, piše u reagovanju ŽPCG, na čijem čelu je Milojica Zindović.

Istakli su da su odluke da se vozovi puste u saobraćaj “potvrđene mišljenjem direktora sektora za lokalni prevoz, stručne komisije koja je analizirala rješenje i člana državne Komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda...”

Dragojević : Neovlašćeno lice pustilo četiri voza u saobraćaj

Iz nevladine organizacije Centar za željeznička istraživanja (CŽI) tvrde da rukovodstvo ŽPCG-a želi da prikrije “svoj nerad, neznanje i javašluk, s ciljem da, bez imalo odgovornosti, javnosti prikažu kako vozovi rade”.

Saopštili su da to žele postići uklanjanjem odgovornog radnika i stavljanjem na njegovo mjesto nedovoljno obučenog.

Na čelu Centra je inženjer Milisav Dragojević , zaposlen u ŽPCG, koji je u više navrata upozoravao da vozovi saobraćaju i sa neispravnim kočnicama.

“I ranije smo ukazivali na permanentno kršenje pravnih i tehničkih normi od strane rukovodstva ŽPCG, šta je juče ponovo eskaliralo činjenicom da su četiri voza otišla u sabraćaj sa dozvolom koju je potpisalo neovlašćeno lice, jer je dosadašnji kontrolno prijemni organ, nadležan za provjeru ispravnosti vozova uklonjen sa svog radnog mjesta i upućen na godišnji odmor bez pisanog dokumenta”. Tvrde da rukovodstvo ignoriše rješenje rukovodioca unutrašnje kontrole, koji je zahtijevao da puštanje vozova u promet isključivo potpisuje KPO.

“Zanimljivo je da je pozitivno mišljenje o ovom neregularnom postupku smjene kontrolora dala i Vladina Komisija za istragu nesreća na željeznici, na čijem čelu se nalazi 85-godišnji bivši željezničar”.

Galerija

Bonus video: