Građani dobrovoljno predali 980 komada vatrenog oružja

„Od 980 komada dobrovoljno predatog oružja, 260 je uništeno 9. jula prošle godine, a ostatak će biti uništen istog datuma ove godine“, najavio policijski inspektor u Upravi policije, Mladen Marković
285 pregleda 1 komentar(a)
Poštuj život, vrati oružje, press, Foto: MUP Crne Gore
Poštuj život, vrati oružje, press, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 25.03.2016. 14:55h

U Crnoj Gori od stupanja na snagu Zakona o oružju, kroz kampanju „Poštuj život vrati oružje“, građani su dobrovoljno predali 980 komada vatrenog oružja, saopštio je glavni policijski inspektor u Upravi policije, Mladen Marković.

Zakon je stupio na snagu 19. marta prošle godine, a Memorandum o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Progaram Ujedinjenih nacija za razvoj, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) potpisan 6. novembra 2014. godine.

„Od 19. marta građani su dobrovoljno predali 980 komada vatrenog oružja, 556 djelova oružja, 14.118 komada metaka različitog kalibra, i 147 komada minsko - eksplozivnih sredstava, naječešće ručnih bombi“, kazao je Marković na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, građani su kroz kampanju pozivajući broj 112, u 345 slučaja vratili oružje za koje su posjedovali oružani list.

Prema njegovim riječima, crnogorska policija je u prva dva mjeseca ove godine oduzela 52 komada oružja, od čega 26 vatrenog.

Marković je ukazao da je policija prošle godine, od građana oduzela 647 komada oružja, od čega 374 vatrenog, a 247 je bilo u ilegalnom posjedu.

„Od 980 komada dobrovoljno predatog oružja, 260 je uništeno 9. jula prošle godine, a ostatak će biti uništen istog datuma ove godine“, najavio je Marković.

Trend vraćanja oružja je pratio i veličinu gradova pa je, kako je istakao, najviše oružja vraćeno u Podgorici, a zatim u Nikšiću i Baru.

Načelnica Direkcije za saobraćajne isprave i oružje, Mira Radović kazala je da su MUP i CDT formirali zajedničke timove po opštinama, koji su prikupljali oružje uz punu zaštitu podataka o identitetu lica koja predaju oružje.

„Od stupanja na snagu zakona predato je 955 zahtjeva za legalizaciju oružja bez dokaza o porijeklu, 473 komada registrovanog oružja vraćena su državi na raspolaganje, a 22.569 zahtjeva je predato za zamjenu isprava kojima je rok važenja istakao“, kazala je Radović.

Ona smatra da će primjena zakona, a posebno smanjenje količine oružja u zakonitom i nezakonitom posjedu kao i registrovanje neregistrovanog oružja, doprinijeti bezbjednosti.

„Oružje se može predati državi na raspolaganje sve dok je zakon u primjeni, a bez dokaza o porijeklu može se legalizovati i registrovati do 19. marta 2017 godine“, objasnila je Radović.

Bonus video: