Beranci čuvaju rode

CZIP i EPCG oduševljeni rekcijom građana tokom akcije unaprijeđenja gnijezda roda u Beranama
159 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2016. 15:13h

Jedini par roda u Crnoj Gori gnijezdi u Polimskoj ulici u Beranama na stubu Elektroprivrede. Na inicijativu CZIPa, Elektroprivreda Crne Gore rado je prihvatila da podrži poboljšanje uslova gniježđenja za ove rijetke stanovnike Crne Gore.

"Platforma za gniježđenje biće novi sigurni dom za gniježđenje roda. Platforma je napravljena po uzoru prakse evropskih elektroprenosnih Sistema i ima cilj da spriječi izazivanje kratkih spojeva na žicama Elektroprivrede i da osigura sigurno gnijezdo mladih roda. U nekim zemljama dešavalo se da se zbog godinama nagomilanih materijala, gnijezdo se od velike težine sruši. Imajući u vidu da je ovo jedini par koji nas posjećuje nijesmo htjeli da dozvolimo ovakav rizik", kazali su iz CZIP-a.

"Roda je migratorna vrsta, iz Afrike se obično vraća krajem marta ili početkom aprila, a naš čuveni par roda stigao je u Berane 2012. godine, prije čega 116 godina nijesu postojali pisani nalazi o rodama na području Crne Gore. Ubrzo je sprovedena i anketa građana o imenima, te je ovaj par ponosno nosi imena Perko i Perka Rodić", navodi se u daljem saopštenju.

Burne reakcije građana

Da bi se postavila platforma, staro gnijezdo moralo se prethodno ukloniti sa stuba.

Čim je primijećena akcija uklanjanja gnijezda, građani su počeli da zastajkuju, prvo dobacuju a onda i otvoreno upućuju kritike ne odobravajući uklanjanje gnijezda. Neki su govorili da je sramota, drugi da je ovo simbol Berana i da ne dozvoljavaju uklanjanje.

Nakon pojašnjenja od strane CZIPa, građani su sa oduševljenjem pozdravili ovaj čin i izrazili brigu zbog „kašnjenja" para, navodeći da su se obično vraćale do 21. marta. Ubrzo se usijao i telefon CZIPa. Veliki broj zabrinutih poziva učinio je da se osjećamo ponosnim na odnos mještana Berana prema ovim proljećnim glasnicima.

CZIP i EPCG planirali su još zanimljivih akcija za unaprijeđenje stanja populacije roda i sa nestrpljenjem iščekujemo njihov povratak.

Gnijezdo rode – ptičji grad

Rode grade jedno od najvećih i najtežih gnijezda.

Gnijezda svijaju na krovovima, dimnjacima, zidovima, stogovima sijena i slame, telefonskim stubovima, drveću, a ponekad i na zemlji. Kada jednom napravi gnijezdo, roda se obično vraća narednih godina dajući gnijezdu novi sjaj.

"Iako su nas građani Berana informisali da ove godine Rodići kasne, nadamo se da će uskoro g. Perko doći da pripremi gnijezdo. Očekujemo radosnu reakciju mužjaka kad ugleda modernizovan stari dom", kazali su iz CZIP-a.

"Mužjaci roda, inače, prepoznati su kao pravi džentlmeni - svake godine pri povratku sa zimovanja u Africi, prvo dolazi mužjak da obavi pripreme za dolazak svoje partnerke, čisteći i dograđujući stari dom. Na ovaj način gnijezda nerijetko dostižu prečnik i veći od 2m", navodi se u saopštenju.

Ovakvo gnijezdo, posebno tokom zimskih mjeseci često je skrovište velikoh broja mailh ptica, zato se često i nazivaju ptičji gradovi.

Galerija

Bonus video: