Hodžići i dalje žive u trošnoj kući, bez osnovnih uslova za život

"Imamo oko 100 eura penzije koje smo stekli baveći se poljoprivredom. Pošto u vlasništvu imamo zemlju, nemamo pravo na materijalnu pomoć"
103 pregleda 1 komentar(a)
Hodžići iz Bijelog Polja, Foto: Banka hrane
Hodžići iz Bijelog Polja, Foto: Banka hrane
Ažurirano: 25.03.2016. 12:42h

Banka hrane je uputila apel za pomoć porodici Hodžić iz sela Godijevo kod Bijelog Polja.

U osmoj deceniji života Hodžići život provode u ruiniranoj porodičnoj kući od 35 kvadrata u praktično samo jednoj sobi.

Godijevo, selo u kojem žive, udaljeno je oko 40 kilometara od Bijelog Polja. Do kuće Hodžića vodi makadam.

Iako i sam bolestan, najstariji brat Šemo vodi brigu o bratu Hajrizu i sestri Zelihi koji su prikovani za postelju.

"Teško je, sestra je nepokretna, kao i brat. Ako nam neko donese namirnice od toga ja spremim obrok. Najčešće nam seljani donesu jaja i mlijeko", ispričao je Šemo volonterima Banke hrane.

"Imamo oko 100 eura penzije koje smo stekli baveći se poljoprivredom. Pošto u vlasništvu imamo zemlju, nemamo pravo na materijalnu pomoć", navode oni.

Porodica Hodžić je nekada važila za ugledniju u selu. Niko ovo troje osamdesetogodišnjaka nije zasnovao sopstvene porodice.

Mještani Godijeva, prije svega, pozivaju ljekare da posjete dva brata i sestru i da i im se obezbijede ljekovi.

Kada je TV Vijesti sredinom februara objavila prilog o Hodžićima, reagovali su i iz bjelopoljskog Centra za socijalni rad čiji su radnici obišli Hodžiće i predložili da ih smjeste u dom za stare. Hodžići su to odbili. Tada ih je obišla i hitna služba koja je uradila zdravstvene preglede.

Tada je pokrenuta i inicijativa za pokretanje akcije za izgradnju kuće za ovu familiju.

Zato je otvoren žiro račun kod Socijete ženeral banke na kom se može uplatiti pomoć Hodžićima: Žiro račun porodice Hodžić je 550-0000000010791-11, kod Societe General Banke.

Iz Banke hrane navode da je ovoj porodici neophodna garderoba.

Šemo je visok oko 180 cm, njegov brat takođe... Sestra je visoka oko 1.70 cm, takođe invalid. Iz Banke hrane navode da bi za Hajriza i Zelihu možda najprikladnije bile pidžame.

Hrana je nešto što ovoj porodici treba u kontinuitetu. Banka hrane je za ovu porodicu obebijedila hranu za neko vrijeme.

Svi koji žele pomoći mogu od Banke hrane dobiti sve potrebne informacije na e-mail: bankahranepg@gmail.com, putem FB stranice Banke hrane, ili telefonom na 069 495 680.

Bonus video: