Nikšić: Beskamatni krediti za visokoškolce

Nikšićkim visokoškolcima su novu beskamatnu liniju, ali i proceduru osnivanja preduzeća, način apliciranja za kreditna sredstva, dobre primjere i najčešće greške pri osnivanju start-up kompanija, predstavili kreditni referenti IRF-a
135 pregleda 3 komentar(a)
IRF beskamatni krediti, Foto: Svetlana Mandić
IRF beskamatni krediti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.03.2016. 16:24h

Bojana Perović iz Nikšića je diplomirani ekonomista. Godinama je na Birou rada, ali dok čeka posao ne sjedi skrštenih ruku. Bavi se izradom suvenira i planira da otvori malu radionicu. Zainteresovana je za Program podrške za visokoškolce "Možeš i ti", koju je pokrenuo Investiciono razvojni fond (IRF).

"Još uvijek razmišljam jer treba se usuditi na to. Iako je sve povoljno ipak nije lako uzeti kredit. Ideju imam, biznis je već malo razvijen, treba mi samo malo finansijskih sredstava i malo više hrabrosti“, iskrena je Bojana.

Vladimir Vukićević je prije desetak dana diplomirao ekonomiju. Priznaje da mu je još rano da razmišlja o sopstvenom biznisu jer još se nijesu slegli ni utisci sa studija, ali dodaje da je nova beskamatna kreditna linija usmjerena ka nezaposlenim visokoškolcima dobra prilika za mlade koji žele da pokrenu sopstveni biznis, posebno imajući u vidu malu zaposlenost mladih.

Milena Živković je diplomirani inženjer za proizvodnju i menadžment, ali radi kao trgovac.

"Imam dosta ideja, pojedine su dobro razrađene, tako da u budućnosti možda budem korisnik ovog kredita. Moj brat ima firmu koja se bavi prodajom tekstila, a jedna od mojih ideja je otvaranje preduzeća za proizvodnju tekstila, jer već imamo razvijeno tržište“, kazala je Živković.

Zoran Vukčević, predsjednik Odbora direktora IRF-a, prilikom predstavljanja programa „Možeš i ti“ u Nikšiću kazao je da je cilj seminara da što više mladih motiviše da se opredjele za sopstveni biznis i da na taj način riješe egzistencijalno pitanje. U svim zemljama, kako je kazao 1–3 odsto stanovništva čine preduzetnici, pa je zadatak države da dodatno stimuliše građane da se opredijele za sopstveni biznis, a nova beskamatna linija je upravo jedan od načina motivacije.

"Zašto visokoškolci? Zato što ta ciljna grupa ima najviše znanja i najviše hrabrosti. Na Birou rada se nalazi oko deset hiljada visokoškolaca i ovo je jedan od načina da se taj broj smanji“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima pokretanje sopstvenog biznisa nije rezervisano samo za one koji imaju genijalne ideje, jer praksa je pokazala da većina današnjih preduzetnika svoje poslovanje zasniva na jednostavnim idejama, samo na drugačiji način.

Vukčević je mladima poručio da prvo moraju upoznati sebe i svoje sposobnosti, pa onda razmisliti u kom poslu bi mogli da budu bolji ili drugačiji od ostalih, kao i da su hobiji sjajan izvor ideja za biznis.

"Ljude od pokretanja posla i ostvarenja ideja odvraćaju finansijska ograničenja. Ukoliko ste osmislili plan koji ima potencijale i isplativ je investitora ćete naći, jer dobra ideja vrijedi. Razlika između uspješnih i onih koji to nijesu leži u tome što prvi nijesu odustali od svojih ideja“, poručio je Vukčević.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da će nova kreditna linija IRF-a pomoći mladima da pokrenu biznis, a da se pokazalo da su mala i srednja preduzeća budućnost ne samo Crne Gore, već i regiona.

„Imate znanja, snage i moći i treba vam pomoći da se okrenete sopstvenom biznisu. Veliki broj svršenih studenata teško dolazi do posla i ovo je prilika da se ta situacija promijeni. Opština Nikšić će stajati uz vas i pomoći vam sve što bude u našoj moći“, obećao je Grbović.

Maksimalni iznos koji visokoškolci mogu da dobiju je do 50 hiljada eura, na period do 12.godina, uz četvorogodišnji grejs period.

Nikšićkim visokoškolcima su novu beskamatnu liniju, ali i proceduru osnivanja preduzeća, način apliciranja za kreditna sredstva, dobre primjere i najčešće greške pri osnivanju start-up kompanija, predstavili kreditni referenti IRF-a.

Bonus video: