Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbacilo zahtjev MANS-a

Iz Ministarstva su naveli da je osnov za izradu Detaljnog prostornog plana TE Prostorni plan Crne Gore i važeća Strategija razvoja energetike
0 komentar(a)
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.03.2016. 14:31h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbacilo je zahtjev MANS-a za ponovnom izradom i sprovođenjem javne rasprave za plansku dokumentaciju i stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu za drugi blok Termoelektrane u Pljevljima, i kontrolnim saslušanjem ministra Branimira Gvozdenovića.

Iz Ministarstva su naveli da je osnov za izradu Detaljnog prostornog plana TE Prostorni plan Crne Gore i važeća Strategija razvoja energetike.

"Prostorni plan Crne Gore do 2020. godine predviđa izgradnju drugog bloka sa rekonstrukcijom i modernizacijom postojećeg bloka. Plan konstatuje da su izTE urađeni i značajni investicioni radovi i za blok II snage 210/225 MW , a da se konkretne odluke moraju donijeti u detaljnoj prostorno-planskoj i sektorskoj dokumentaciji, pri čemu je potrebno definisati preduslove za eksploataciju rezervi uglja u pljevaljskom i maočkom basenu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se i da je Vlada 2014. godine usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, u kojoj je definisano da se na osnovu raspoložive tehničke dokumentacije, može graditi drugi bloka, a da instalisana snaga može biti do 300 MW.

Zbog toga, Ministarstvo smatra da nije potrebno organizovanje ponovne javne rasprave.

"Izvještaj o Strateškoj procjeni uticaja izgradnje II bloka TE, na koji je Agencija za životnu sredinu dala saglasnost, bazira se na istim podacima. Kao dodatnu, korisnu informaciju, navodimo i činjenicu da su razmatrane varijantne vrijednosti izbora optimalne snage novog bloka i optimalnom je ocijenjena instalisana snaga novog bloka od 254 MW. Naime, sa tom snagom novi blok u pogledu gabarita, kao i potrošnje uglja neće prevazići postojeći blok”, piše u saopštenju.

Bonus video: