Studenti FPN: Gašenje studijskih programa na UCG je čisto privatni interes

Studenti FPN-a smatraju da se "godinama radi na sistemskom urušavanju kvaliteta nastave, nameću se ograničenja po pitanju angažovanosti stručnog nastavnog kadra, ne postoje napori da se poboljša studentski standard"
140 pregleda 5 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2016. 13:25h

Više od 240 bivših i sadašnjih studenata Fakulteta političkih nauka uptuilo je apel protiv gašenja studijskih programa na Fakultetu političkih nauka Podgorica.

Univerzitet Crne Gore (UCG) namjerava da restrukturira studijske programe na Fakultetu političkih nauka (FPN). Prema smjernicama reformi FPN-a, predviđena su tri studijska programa - politikologija, komunikologija i socijalna politka i socijalni rad.

"Nakon godina lošeg rukovođenja univerzitetskim jedinicama, brojnih afera i sistematskog urušavanja kredibiliteta UCG, posljednji potez Rektorata vidimo kao završni udarac oslabljenom Univerzitetu i pojedinačnim fakultetima, koji u Crnoj Gori više nijesu prioritet onima koji bi po svom opisu morali biti njihovi čuvari prvog reda", navodi se u apelu, kojeg potpisuje 246 bivših i sadašnjih studenata FPN-a.

Studenti navode da dva od tri predmetna studijska programa postoje od kad postoji i sam fakultet – od 2003. godine, kada je FPN organizovan pri Pravnom fakultetu u Podgorici, da bi 2006. godine, postao samostalna univerzitetska jedinica.

"Prvu generaciju studenata političkih nauka dočekala su obećanja o visokom kvalitetu nastave uz stalna ulaganja, striktnoj upisnoj politici i visokim kriterijumima po kojima će biti ocjenjivano znanje - znanje koje će im omogućiti da postanu eksperti u svojoj oblasti, prvi školovani u Crnoj Gori. Kriterijumi za upis su bili strogi, a podrška Univerziteta je zaista učinila da se kao studenti političkih nauka osjećaju privilegovani... Trinaest godina kasnije, diplomci tri studijska programa na Fakultetu, suočavaju se sa mogućnošću da će u skoroj budućnosti imati diplomu nepostojećih usmjerenja, a čini nam se ubrzo i nepostojećeg fakulteta", navodi se u apelu.

Studenti FPN-a smatraju da se "godinama radi na sistemskom urušavanju kvaliteta nastave, nameću se ograničenja po pitanju angažovanosti stručnog nastavnog kadra, ne postoje napori da se poboljša studentski standard".

"Zato će, ako se naum Rektorata ostvari, mladi koji žele da izučavaju međunarodne odnose to moći da urade, po duplo većoj cijeni – na privatnom fakultetu. U međuvremenu, na tom istom privatnom fakultetu će, kroz studentske stipendije, biti omogućene subvencije iz državnog budžeta za studijske programe „od javnog interesa“. Iz ovoga se da zaključiti da su gašenje ovih studijskih programa na državnom, a njihovo finansiranje na privatnom univerzitetu stvari od čisto privatnog interesa. Ovakvom odlukom UCG, a u izvedbi Rektorata koji radi na rušenju FPN, jasno je da se svaki “javni interes” gubi. Da li Rektorat bez imalo srama i pred licem crnogorske javnosti, u ime UCG-a ruši UCG", navodi se u apelu.

Bivši i sadašnji studenti FPN-a traže da jasno bude saopšteno na čiji predlog i iz kojih razloga se studijski programi gase i apeluju na Rektorat, Upravni odbor i na Ministarstvo prosvjete, da ostave po strani partijske i lične interese i da se povede "rasprava o realnim problemima visokog obrazovanja u Crnoj Gori".

"Zahtijevamo od Rektorata da pokaže da jednako kao i mi hoće da sačuvaju i nadograđuju kredibilan i stabilan univerzitet, sa diplomcima koji su konkurentni na svim tržištima rada. Pozivamo crnogorske studentske organizacije da ne dozvole da Rektorat pod izgovorima kvaliteta nastave ili raspoloživosti finansijama (za koje su direktno odgovorni) amputiraju dio po dio Univerziteta tvrdeći da se lišavaju “bolesnog tkiva”, a istovremeno dajući snažnu podršku privatnim univerzitetima. Država koja svjesno podriva svoje javne instuticije, uključujući obrazovne, nema budućnosti", navodi se u apelu.

Bonus video: