Šumokradice ne miruju, Glavni grad: Ne znamo je li neko kažnjen, ali postižemo dobre rezultate

"Za vrlo kratko vrijeme od formiranja timovi su postigli zapažene rezultate, a u narednom periodu planiraju se još intenzivnije i strože kontrole kako bi su u potpunosti suzbila pojava nelegalne sječe stabala na teritoriji Glavnog grada”
6 komentar(a)
nelegalna sječa, Foto: Privatna arhiva
nelegalna sječa, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.03.2016. 07:43h

Na meti šumokradica, prije nekoliko dana bila je i šuma preko puta Aluminijskog kombinata, gdje su posječena stabla stara i preko trideset godina.

"Tom šumom redovno šetam, a prije nekoliko dana sam na stazi naišao bukvalno na barikade od granja. Neko je vjerovatno namjerno želio da zamaskira tu stazu, kako ne bi dalje prolazili i spriječili ih u sječi”, kazao je “Vijestima” Nenad Jaćimović.

On je rekao da ne može da shvati da neko posječe šumu staru decenijama.

Zbog izraženog problema sječe stabala u park šumama, prošlog mjeseca su na inicijativu gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, formirani operativni timovi Glavnog grada koji se bave zaštitom. Iz PG biroa „Vijestima” je odgovoreno da su preko puta Aluminijskog kombinata evidentirali 20. marta da je posječeno šest stabala alepskog bora.

"U nelegalnoj sječi zatečen je šumokradica, uviđaj su uradili službenici Komunalne inspekcije i pripadnici Uprava policije. Šumokradica je procesuiran nadležnim, a sječa je prijavljena policiji”, navode iz PG biroa.

Saopštili su da operativni timovi Glavnog grada koji su formirani sa zadatkom da sprečavaju nelegalnu sječu drveća, shodno predviđenoj dinamici, svakodnevno sprovode planirane aktivnosti na terenu koje su rezultirale smanjenjem broja šumokradica i nelegalne sječe stabala u odnosu na prethodni period.

"Za vrlo kratko vrijeme od formiranja timovi su postigli zapažene rezultate, a u narednom periodu planiraju se još intenzivnije i strože kontrole kako bi su u potpunosti suzbila pojava nelegalne sječe stabala na teritoriji Glavnog grada”, tvrde iz PG biroa.

Naveli su da im nije poznato da je neko od šumokradica kažnjen, ali nijesu odgovorili na pitanje da li je i koliko prijava podneseno zbog nelegalne sječe od formiranja timova.

Borov četnik i dalje pustoši na Ćemovskom polju

Gusjenice borovog litijaša ili četnika na Ćemovskom polju su i dalje prisutne.

Kako su pojedini građani objavili, četnici su se spustili i na zemlju.

Na Fejsbuku je proteklih dana objavljeno i nekoliko fotografija pasa koji su završili kod veterinara, jer su dodirnuli gusjenice.

Iz preduzeća „Zelenilo” nije “Vijestima” odgovoreno da li postoji mogućnost da se ta štetočina ukloni iz gradskih šuma i šta je povodom toga do sada urađeno.

Bonus video: