Direktorat za vanredne situacije: NATO pomaže i u saniranju posljedica civilnih katastrofa

Scenario vježbe „Crna Gora 2016“ je spašavanje od poplava i odgovor u slučaju hemijske nesreće, a održaće se u od 30. oktobra do 4. novembra
219 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2016. 16:40h

NATO ima veoma značajnu civilnu komponentu i razvijen sistem brzog i efikasnog odgovora za saniranje posljedica prirodnih katastrofa, što je dokazano na nekoliko primjera u Crnoj Gori, ali i u svijetu, saopšteno je na današnjoj Glavnoj planskoj konferenciji.

Konferenciju je, u cilju pripreme i planiranja aktivnosti velike međunarodne terenske vježbe "Crna Gora 2016", organizovao Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i NATO.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP-u, Mirsad Mulić, kazao je da je obaveza svake države da izgrađuje i razvija sopstvene kapacitete i da se u zaštiti građana prvenstveno oslanja na njih, jer se zemljotresi, požari, poplave i tehničko-tehnološki incidenti dešavaju u svakoj od njih.

Međutim, kako je saopšteno iz MUP-a, često se dešava da je destruktivna moć katastrofa tako jaka da ni ekonomski najbogatije države nemaju adekvatan odgovor i da moraju tražiti međunarodnu pomoć za ublažavanje posljedica na pogođenim područjima.

U tom kontekstu, Mulić je podsjetio na pomoć koju je Crna Gora dobila od nekoliko država članica NATO-a tokom intenzivnih sniježnih padavina koje su pogodile državu.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, takođe je istakao civilnu komponentu Alijanse i značaj pomoći koja se pruža za saniranje posljedica prirodnih katastrofa.

"Osim navedene pomoći Crnoj Gori, NATO Alijansa je pružila pomoć za saniranje posljedica u Sjedinjenim Američkim Državama prouzrokovanih udarom uragana Katrin, kao i Pakistanu nakon razornog zemljotresa 2005. godine“, saopšteno je iz MUP-a.

Garčević je ukazao na to da je za uspješnu reakciju važna brzina i pravovremenost koje se mogu očekivati kada je pomoć Alijanse u pitanju.

"Govoreći o procesu koji vodi ka članstvu u NATO, Garčević je dodao i da je on nezaustavljiv, da ima svoj tok i da je jasna politička volja crnogorske Vlade i države da se proces uspješno završi“, kaže se u saopštenju.

Na konferenciji, kojoj je prisustvovalo 66 predstavnika iz 22 države, uključujući predstavnike Crne Gore i NATO-a, načelnik Sektora za pomoć u civilnom planiranju u vanrednim situacijama NATO-a, Gunter Brešnajder je rekao da će tokom vježbe

"Crna Gora 2016“ civili i vojska sarađivati da bi učili kako da pomognu građanima pogođenim prirodnim nesrećama.

Scenario vježbe „Crna Gora 2016“ je spašavanje od poplava i odgovor u slučaju hemijske nesreće, a održaće se u od 30. oktobra do 4. novembra.

Lokacije vježbi su dio Skadarskog jezera i rijeka Zete i Morače.

Kako je saopšteno, uz MUP i NATO, na vježbi će učestvovati i Vojska Crne Gore, službe zaštite i spašavanja, Crveni krst Crne Gore i drugi subjekti sistema.

Koristi održavanja te vježbe za Crnu Goru, kako se dodaje, su brojni.

"Provjera sopstvenih kapaciteta za odgovor u slučaju stvarne potrebe, jačanje kapaciteta za prijem međunarodne pomoći i efikasno upravljanje posljedicama vanrednih situacija, jačanje prekogranične saradnje među susjednim državama, uz pojednostavljenje procedura prilikom transporta, uvježbavanje međunarodno dogovorenih smjernica i saradnja spasilačkih timova tokom vježbe i njihova priprema za stvarne događaje“, pojasnili su iz MUP-a.

Galerija

Bonus video: