Gradnja zgrada solidarnosti u Tivtu u završnoj fazi

Cijena kvadrata stana u ovim zgradama je 790 eura, a prema riječima Novosela, zaposleni u Opštini i lokalnim JP i JU koji su ih dobili po tako povlašćenoj cijeni, po ugovoru će biti obavezani da ih ne smiju preprodati u prvih deset godina korišćenja
401 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada solidarnosti Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada solidarnosti Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.03.2016. 10:48h

Odlazeći gradonačelnik Tivta Ivan Novosel zajedno sa Danilom Popovićem iz „Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju“ (CFSSI) i predstavnikom izvođača radva, „Montas Engineering“ iz Podgorice Zdravkom Kračkovićem, obišao je gradilište dvije velike stambene zgrade na Seljanovu.

U zajedničkom projektu Opštine i CFSSI vrijednom oko 10 miliona eura, ovdje se gradi ukupno 140 stanova za potrebe riješavanja stambenih potreba zaposlenih u organima lokalne uprave i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Tivat.

Novosel i Popović izrazli su zadovoljstvo kvalitetom radova koji su u završnoj fazi, istakavši da će dvije velike stambene zgrade biti spremne za useljenje već početkom ljeta.

Do tada će se završiti svi zanatski radovi na objektima i urediti okolni prostor na kome će biti i 140 novih parking mjesta.

Cijena kvadrata stana u ovim zgradama je 790 eura, a prema riječima Novosela, zaposleni u Opštini i lokalnim JP i JU koji su ih dobili po tako povlašćenoj cijeni, po ugovoru će biti obavezani da ih ne smiju preprodati u prvih deset godina korišćenja.

Od 140 stanova, po ugovoru sa CFSSI, Opštini je pripalo 107, od kojih je 25 rezervisano za stanovnike nekadašnjih tzv. švedskih baraka koje su se nalazile na lokaciji dvije nove velike zgrade. Daljih 19 dobio je MUP, a ostatak zaposleni u lokalnoj upravi i njenim preduzećima i ustanovama, u skladu sa rang listama koje su sačinile posebne komisije.

Opština je iz svoje kvote, poklonila dva stana površine po 50 kvadrata dvojici ovdašnjih vrhunskih sportista – vaterpolisti Vjekoslavu Paskoviću i boćaru Miroslavu Petkoviću.

"Zadovoljan sam svime što sam danas vidio jer je riječ o dva veoma kvalitetna objekta i funkcionalnim stanovima prilagođenim uslovima savremenog života. Ovaj model koji smo primijenili na ovom projektu saradnje sa CFSSI, riješio je problem krova nad glavom za 140 tivatskih porodica i pokazao se kao uspješan, pa ćemo razmisliti da ga primijenimo ponovno i u narednom periodu, za neke socijalne i drzge kategorije građana koji nemaju riješeno stambeno pitanje", kazao je gradonačelnik Novosel.

"Opravdali smo ukazano nam povjerenje i završavamo gradnju i prije planiranog roka 8.avgusta. Ovo su izuzetno kvalitetni objekti i nije se bez razloga ovdje traži stan više", ocijenio je Danilo Popović ističući da su stanovi napravljeni po ovom receptu, „skoro 50 odsto jeftiniji od drugih na tržištu“.

On je dodao da su 33 stana koja su pripala CFSSI, već ustupljena dijelu preduzeća koja su članovi tog fonda i u njima će krov nad glavom dobiti radnici tih firmi iz Tivta.

Bonus video: