Djetlić svjedok očuvane šume na Orjenu

U planu je izrada naučnog rada o pticama Orjena...
232 pregleda 3 komentar(a)
Đevojačke grede, Orjen, Foto: Privatna arhiva
Đevojačke grede, Orjen, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.03.2016. 21:05h

Prisustvo djetlića na Orjenu dobar je indikator očuvanosti šuma, ocijenio je direktor Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Darko Saveljić.

Nakon posjete Orjenu u okviru prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i eko-turizam na južnom Jadranu“ (BETSA), Saveljić je rekao da je Orjen idealno stanište za ptice.

“Jer ima stare listopadne šume sa puno mrtvih stabala, koja predstavljaju zdrav ekosistem planinskih područja”, rekao je ornitolog.

On je kazao da je u planu izrada naučnog rada o pticama Orjena.

Željko Starčević, član Planinarskog kluba “Subra“, partnera u projektu, rekao je da su ornitolozi obišli više rubnih lokacija Orjena i da je predviđeno i postavljanje nekoliko uređenih vidikovaca u hercegnovskom zaleđu.

“Jedna od lokacija su upravo Đevojačke grede, kao mjesto koje spaja mogućnost posmatranja ptica, sa zanimljivom istorijskom pričom i atraktivnim vidicima na ulaz u Boku”, kazao je on.

Starčević je istakao da su vidikovci u okolini Kamenog i ovog puta prepoznati kao značajne tačke za posmatranje migracija ptica, ali da su najveće interesovanje izazvale orjenske bukove šume - “visoko vrijedno stanište brojnih ptičijih vrsta, među njima veoma ugroženi suri orao i tri vrste djetlića”.

Bonus video: