Varičela i šuga za petama gripu

Registrovana su po dva slučaja hlamidije i hepatitisa B, a troje oboljelo od genitalnih bradavica
265 pregleda 12 komentar(a)
šuga, Foto: Shutterstock.com
šuga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.03.2016. 17:39h

Ukupno 747 osobe oboljele su tokom februara od neke zarazne bolesti, što je za čak oko 74 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, tokom februara je troje oboljelo i od vektorskih bolesti (koje prenose insekti), dok takvih slučajeva u januaru nije bilo.

Dvoje je oboljelo od lajmske bolesti koju prenose krpelji, dok je od lajšmanijaze koju prenose komarci oboljela jedna osoba.

Podaci pokazuju da su polne bolesti u februaru registrovane kod sedam građana - po dvoje je imalo hlamidiju i hepatitis B, dok je troje oboljelo od genitalnih bradavica.

Kako su naglasili iz Instituta, prošlog mjeseca su dominirale respiratorne zarazne bolesti (76,2 odsto), zatim parazitarne sa 12,6, dok je prijavljen i jedan slučaj kliconoštva salmoneloze (infekcija koju izaziva bakterija salmonela).

Najveći broj osoba, ukoliko se ne računaju akutne respiratorne infekcije i oboljenja koja liče na grip, oboljelo je od varičele, a zatim šuge (78).

Podaci Instituta pokazuju da su u februaru dva pacijenta umrla od zaraznih bolesti, odnosno svinjskog gripa.

Međutim, piše da je broj registrovanih bolesti koje liče na grip oko šest puta bio manji u odnosu na februar 2015. godine.

Navodi se da samo iz opština Gusinje, Petnjica, Šavnik i Žabljak nije bilo prijava da je neko obolio od zarazne bolesti.

S druge strane, najviše slučajeva obolijevanja zabilježeno je u Podgorici, Baru i Budvi.

Dvije osobe su tokom februara oboljele i od ehinokokusa, koja se najčešće prenosi preko larvi pseće pantljičare, a zabilježen je i jedan slučaj hroničnog hepatitisa.

Bonus video: