Dobro je što je zgrada Skupštine prilagođena, prilagoditi i druge javne objekte

"Ipak, većina javnih objekata u Crnoj Gori i dalje su nepristupačne korisnicima kolica, uključujući i devet od 13 prioritetnih objekata. Zato pozivam Vladu Crne Gore da ispuni svoju obavezu i prilagodi više javnih objekata, naročito onih prioritetnih“
50 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore pristupna rampa, Foto: Marina Vujačić
Skupština Crne Gore pristupna rampa, Foto: Marina Vujačić
Ažurirano: 22.03.2016. 15:59h

Crnogorska Skupština je, omogućivši pristup korisnicima kolica, poslala važnu poruku da podržava i poštuje ljudska i demokratska prava osoba sa invaliditetom, ocijenila je predsjedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Aneliz Dods, i pozvala Vladu da prilagodi više javnih objekata.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici saopštili su da je završena izgradnja pristupnih rampi u Skupštini, kojom je ta institucija postala pristupačna osobama sa invaliditetom, korisnicima kolica.

"Na ovaj način, osobama sa ograničenom pokretljivošću je omogućen pristup svakom spratu u Skupštini, uključujući i plenarnu salu, što predstavlja važan iskorak ka uključivanju osoba sa invaliditetom u politički život Crne Gore, čime se ujedno jača i odgovornost Skupštine prema građanima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore je u nekoliko navrata apelovao da se poboljša pristupačnost javnih objekata osobama sa invaliditetom, uključujući i Skupštine.

"Ovo su odlične vijesti. Omogućivši pristup korisnicima kolica, Skupština Crne Gore je poslala važnu poruku da podržava i poštuje ljudska i demokratska prava osoba sa invaliditetom“, saopštila je Dods.

Prema njenim riječima, svi građani bi trebalo da imaju pristup zgradi u kojoj se usvajaju zakoni koji upravljaju njihovim životima, instituciji koja ih demokratski predstavlja.

"Ipak, većina javnih objekata u Crnoj Gori i dalje su nepristupačne korisnicima kolica, uključujući i devet od 13 prioritetnih objekata. Zato pozivam Vladu Crne Gore da ispuni svoju obavezu i prilagodi više javnih objekata, naročito onih prioritetnih“, navela je Dods.

Bonus video: