AKCIJA “Očistimo Herceg Novi za jedan dan”

Igor Milošević iz ADP Zid podsjetio je da je 2014. godine, kada je održana prva akcija čišćenja „Let’s do It Mediteran“, sakupljeno preko 530 tona otpada
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2016. 14:40h

Akcija „Očistimo Herceg Novi za jedan dan“ biće održana 20. maja, u okviru kampanje „Očistimo Crnu Goru za jedan dan“ i međunarodne akcije „Let's do World“.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika organa hercegnovske lokalne uprave i ADP Zid, saopšteno je da je cilj akcije da se prijavi što veći broj dobrovoljnih učesnika i očisti što više otpada, uz istovremeno povezivanje ljudi u zajednici. Očekuje se da ovaj projekat podstakne građane da učestvuju u akciji, bez obzira na godine i posao, porijeklo i različite pripadnosti.

Herceg Novi, kao i druge opštine u Crnoj Gori, ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem otpada, a nelegalno odlaganje otpada je dovelo do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost građane.

Igor Milošević iz ADP Zid podsjetio je da je 2014. godine, kada je održana prva akcija čišćenja „Let’s do It Mediteran“, sakupljeno preko 530 tona otpada.

“Tada se u šest primorskih gradova okupilo oko 3.100 građana, opštinska preduzeća, 20-ak privatnih preduzeća, škole, sportski i ronilački klubovi. Prvashodno se radilo o plastičnom i papirnom otpadu, a sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, kao i otpad organskog porijekla “, kiazao je Milošević.

Milošević je naglasio da je dostupna za korišćenje i mobilna aplikacija za mapiranje i obilježavanje nelegalnog odlaganja smeća.

“Očistimo Crnu Goru za jedan dan” se realizuje u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, koje je pomoglo da inicijativa dobije najviše glasova građana i podršku u akciji „Budi odgovoran“. Inicijativa će biti vizuelno i medijski promovisana kroz niz akcija i putem prezentacija u javnosti”, saopšteno je nakon sastanka.

Galerija

Bonus video: