Šegrt: Zdravstvena zaštita u opštinama na sjeveru je kvalitetna

Šegrtu je, kako se dodaje, predočeno da je obezbijeđeno efikasnije funkcionisanje i organizacija rada unutar sistema, tako da sada ta zdravstvena ustanova, prostorno i profesionalno, može da odgovori potrebama građana za zdravstvenom zaštitom
84 pregleda 9 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.03.2016. 19:38h

Kvalitet zdravstvene zaštite u ustanovama na primarnom nivou u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu izuzetno je visok i građani dobijaju pravovremene, efikasne i kvalitetne zdravstvene usluge, ocijenio je resorni ministar, Budimir Šegrt.

On je u petak posjetio zdravstvene ustanove u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu u sklopu drugog redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, radi sagledavanja trenutnog stanja i rješavanja eventualnih problema u funkcionisanju.

„Nakon obilaska zdravstvenih ustanova i razgovora sa menadžmentima, Šegrt je ocijenio da je kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite na izuzetno visokom nivou i da građani u ovim sjevernim opštinama dobijaju kvalitetnu, pravovremenu i efikasnu zdravstvenu zaštitu“, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je Šegrt kazao da je kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u ustanovama na sekundarnom nivou, uprkos ograničenim i dotrajalim prostornim kapacitetima, unaprijeđen u proteklih gotovo godinu u tim sjevernim opštinama.

„U Opštoj bolnici Bijelo Polje, koju je Šegrt za proteklih godinu obišao peti put, zahvaljujući zajedničkim naporima menadžmenta i Ministarstva zdravlja, značajno su poboljšani uslovi za rad i pružanje zdravstvenih usluga“, navodi se u saopštenju.

Šegrtu je, kako se dodaje, predočeno da je obezbijeđeno efikasnije funkcionisanje i organizacija rada unutar sistema, tako da sada ta zdravstvena ustanova, prostorno i profesionalno, može da odgovori potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Zdravstvene ustanove u Pljevljima, kako je ocijenio Šegrt, primjer su dobrog funkcionisanja i koordinacije primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite i hitne medicinske pomoći.

„Iako rade u prilično lošim prostornim uslovima, zahvaljujući dobroj organizaciji, kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima Pljevalja je na visokom nivou“, naveo je Šegrt.

On je, kako se dodaje, razgovarao i sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Mirkom Đačićem o mogućnosti uključivanja lokalne uprave u projekte čiji je cilj obezbjeđivanje kvalitetnije bolničke infrastrukture, jer je bolnica veoma stara i dotrajala.

Pojašnjava se da je Šegrt, radi pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite građanima, u razgovoru sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, istakao da je potrebna reorganizacija zdravstvenog sistema prema stvarnim potrebama, kao i da je neophodna racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i bolja kontrola rada.

On je kazao da je, u tom smislu, neophodno poboljšati koordinaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, uvesti kliničke i terapijske vodiče i smjernice i sprovoditi kontinuiranu edukaciju i stručno usavršavenje zdravstvenih radnika.

„Šegrt je ukazao da je zajednički cilj unaprjeđenje zdravstvenog sistema po svim segmentima kroz permanentnu edukaciju medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite“, kazali su uz resornog Ministarstva.

Kako su naveli, Šegrt je istakao da će se samo na taj način uspostaviti savremeni principi zdrave, sigurne i kvalitetne medicinske prakse i obezbijediti kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita svim građanima, kao krajni cilj svakog modernog i održivog zdravstvenog sistema.

On je podsjetio da je koncept kontinuirane medicinske edukcije, kao zakonska obaveza zdravstvenih ustanova i zaposlenih u zdravstvenom sistemu, po prvi put osmišljen, s ciljem da se savremeni trendovi i znanja blagovremeno i aktivno implementiraju u svakodnevni rad u zdravstvenom sistemu.

„S tim ciljem sačinjen je sveobuhvatan jedinstveni Plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kako za ljekare, tako i za srednji medicinski kadar, koji će se sprovoditi u svim zdravstvenim ustanovama tokom ove godine“, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: