ZID: Podstaći građane na aktivnije učešće u životu zajednice

„Cilj ove akcije je podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice“, kaže se u saopštenju
78 pregleda 1 komentar(a)
Reciklaža, otpad, Foto: Arhiva "Vijesti"
Reciklaža, otpad, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2016. 13:39h

Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid u maju će sprovesti akciju u 23 opštine, čiji je cilj podsticanje svih građana Crne Gore na aktivnije učešće u životu njihove zajednice.

Iz ADP Zid saopšteno je da je u toku priprema akcije „Let`s do it Montenegro!“ koja će biti sprovedena 20. maja u 23 opštine u Crnoj Gori.

„Cilj ove akcije je podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice“, kaže se u saopštenju.

Iz ADP Zid navode da akcijom žele da pokažu da se malim doprinosom velike stvari mogu učiniti realnim. „Ovo će biti prilika da se izmjere kapaciteti civilnog sektora koji će u saradnji sa opštinama i lokalnim institucijama, zajedničkim snagama raditi na rješavanju problema u zajednicama“.

„Osim upoznavanja javnosti sa terminom održavanja akcije i mogućnosti da se uključe u pripremu i realizaciju, ovaj dopis ima i namjeru da vas upozna sa načinom mapiranja devastiranih lokaliteta“, saopštila je Sanela Pajazitović ispred ADP Zid i Let`s do it! tima akcije.

Za potrebe ove akcije, dodala je, napravljena je i mobilna aplikacija za mapiranje i obilježavanje nelegalnog odlaganja smeća.

„Svaki građanin Crne Gore može da ukaže svojoj zajednici na problem na jednostavan način. Uz pomoć ove aplikacije, zajedno ćemo sa svim odgovornim pojedincima moći da prepoznamo i imamo uvid u najkritičnije tačke, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada“, navela je Pajazitović.

Iz ADP Zid pojašnjavaju da je potrebno da se aplikacija instalira na telefon koji ima android operativni sistem.

Potrebno je, kako se navodi, da korisnici budu povezani na internet mrežu kako bi pri slanju fotografija otpada bila unesena sa njihovim GPS koordinatama“.

„Na ovaj način ćemo mapirati lokalitete koje ćemo zajedno očistiti u okviru velike akcije „Let`s do it Montenegro“. Aplikacija je dostupna na sledećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.adpzid&hl=en“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: