Radović: Ne treba zaboraviti ulogu Crne Gore tokom rata 90-ih godina

„Nažalost, proces suočavanja sa prošlošću sa relevantnih adresa je ocijenjen kao pasivan i proces koji nije doveo do vraćanja dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama zbog izostanka efikasne i nezavisne reakcije nadležnih institucija“, naveo je Radović
113 pregleda 0 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2016. 13:18h

U crnogorskom društvu postoji visok nivo etničke distance, ocijenila je Građanska alijansa (GA) i pozvala sve institucije, medije i građane da radom i svakodnevnim činjenjem doprinesu eliminaciji bilo kog oblika rasne diskriminacije.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije.

Koordinator programa ljudskih prava u GA, Milan Radović, naveo je da se ovaj dan obelježava u znak sjećanja na 21. mart 1960. godine, kada je policija u Južnoafričkoj Republici ubila 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv Zakona o aparthejdu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1966. godine 21. mart proglasila je za Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije. „Iako se danas ovaj dan obilježava u skoro cijelom svijetu, milioni širom svijeta i dalje se suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije po osnovu boje kože i etničke pripadnosti“.

„Imajući u vidu da se rasna diskriminacija u najširem smislu odnosi i na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, jezika i vjeroispovijesti, želimo da podsjetimo da smo društvo u kom postoji visok nivo etničke distance, da su pripadnici nacionalnih manjina diskriminisani po pitanju zastupljenosti u državnim organima i institucijama“, kazao je koordinator programa ljudskih prava u GA, Milan Radović.

On je dodao i da su registrovani slučajevi vjerske mržnje i netrpeljivosti , a da se pravo na upotrebu manjinskog jezika još uvijek ne primjenjuje i ne poštuje. „Danas u Crnoj Gori najveću diskriminaciju trpe Romi“.

Prema riječima Radovića, ne treba zaboraviti ni ulogu Crne Gore tokom 90-ih godina, kada je na sceni bio građanski rat motivisan nacionalnom i vjerskom pripadnošću na prostoru bivše Jugoslavije, kao i zločine koji su se desili na prostoru Crne Gore.

„Nažalost, proces suočavanja sa prošlošću sa relevantnih adresa je ocijenjen kao pasivan i proces koji nije doveo do vraćanja dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama zbog izostanka efikasne i nezavisne reakcije nadležnih institucija“, naveo je on.

Zbog toga je, smatra Radović, jako važno podsjećati na ovaj dan.

„Posebno na Balkanu koji je zbog ratova i nespremnosti vlada zemalja regiona da se istinski suoče sa prošlošću još uvijek plodno tlo za rasnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, ali i ukazivati na potrebu svakodnevnog rada na otklanjanju posljedica iste“, zaključio je Radović.

Bonus video: