Analiza 21 LGBT slučaja

Autori knjige su Milica Saveljić, Marijana Laković Drašković i Aleksandar Saša Zeković. Zajednički predgovor potpisuju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i izvršni direktor NVO Stevan Milivojević
4 komentar(a)
kvir montenegro
kvir montenegro
Ažurirano: 21.03.2016. 08:49h

Vrhovno državno tužilaštvo i NVO “LGBT Forum Progres” zajednički su publikovali knjigu “Krivičnopravna zaštita LGBT osoba: Uloga i postupanje tužilaštva”.

Autori knjige su Milica Saveljić, Marijana Laković Drašković i Aleksandar Saša Zeković. Zajednički predgovor potpisuju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i izvršni direktor NVO Stevan Milivojević. Knjiga je pripremljena i štampana uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u sklopu projekta “Izgradnja mostova - tužilačka i policijska praksa”.

U knjizi je predstavljen i analiziran 21 slučaj. Svaki slučaj predstavljen u analizi, prati kratki opis događaja, opis svih radnji koje su preduzete od strane državnotužilačke i policijske organizacije, uz komentar i zaključak svih radnji koje je preduzelo tužilaštvo. Takođe, sa analizom svakog konkretnog slučaja su upoznati, prije publikovanja, u Vrhovnom državnom tužilaštvu i državnom tužilaštvu koje je radilo na tom slučaju. Pružena je i mogućnost za isticanje prigovora, primjedbe ili osvrta na izdate ocjene.

Aquamarine Press, izdavačka kuća iz Podgorice, objavila je svoju četvrtu knjigu u saradnji sa NVO Queer Montenegro, pod naslovom „Veliki vječiti kvir sanovnik”. On predstavlja timski pokušaj da se očuvaju maštoviti, zanimljivi, intelektualno provokativni okviri tradicionalnog znanja koje nude klasični sanovnici, a da se patrijarhalne, heteroseksističke, rasističke i mnoge druge problematične veze iz klasi čnih sanovnika izbrišu ili transformišu.

Bonus video: