Banka hrane: Urgentno potrebna pomoć majki i bebi

"Dragana nema posao iako ga traži. Ostavila bi sina u vrtić i radila, to vidi kao jedino rješenje. Radila bi bilo koji posao da obezbijedi Mašanu normalan život. Kroz suze nam kaže ova mlada majka. Završila je Cetinjsku gimnaziju", navodi se u saopštenju Banke hrane
258 pregleda 10 komentar(a)
Mašan i Dragana, Foto: Banka hrane
Mašan i Dragana, Foto: Banka hrane
Ažurirano: 21.03.2016. 08:12h

U podgoričkom naselju Donja Gorica, u malom podstanarskom stanu, punom vlage zatekli smo mladu majku i njenog 13. mjesečnog sina, saopšteno je iz Banke hrane.

"Namještaj koji je ispunio ovaj prostor je vlasništvo stanodavca. Njihova je samo mreżica za bebu i hranilica koju su dobili na poklon kao i lične stvari. Maleni Mašan je prihodao odavno, hoda u čarapicama po stanu, jer cipelica nema, a majka ga nosi kada su vani. Ima svega četiri bodića i par trenerki da presvuče, ali to majka Dragana ne vidi kao problem. Kaže nam da je to sasvim dovoljno za njega ,stiže na vrijeme da opere i osuši, pa Mašan uvijek ima da obuče čisto. Dragana i Mašan velike nade polažu u pomoć koja će nadaju se stići i omogućiti im da barem djelimično riješe nagomilane probleme i neko vrijeme ne budu na ivici gladi", navodi se u saopštenju Banke hrane.

Ova porodica živi od 77 eura socijalne pomoći.

"Plaćaju stanarinu u iznosu od 90 eura. Do godinu dana Mašanovog života, Dragana je dobijala porodiljsku nadoknadu od biroa rada u iznosu od 67 eura, što joj je omogućavalo da plati stan i ima 55 eura za hranu, mjesečno. Sada se za hranu mora snaći, ali kako? Dragana nema posao iako ga traži. Ostavila bi sina u vrtić i radila, to vidi kao jedino rješenje. Radila bi bilo koji posao da obezbijedi Mašanu normalan život. Kroz suze nam kaže ova mlada majka. Završila je Cetinjsku gimnaziju", navodi se u saopštenju Banke hrane.

Sa hranom, higijenom i pelenama im je pomogla Banka hrane, a to čine i Manastir Ostrog i Narodna kuhinja pri Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici na čemu je Dragana veoma zahvalna.

"Ipak to nije trajno rješenje za njih dvoje . Jedno vrijeme je u kontinuitetu Dragana dobijala novac od Manastira Ostrog za kupovinu hrane za bebu u jednom marketu Pravilo je bilo da se kupovina mora obaviti odjednom. Kako nema frižidera koji je u funkciji, kvarljivu hranu za Mašana (mlijeko i meso ) je stavljala na prozor od kupatila gdje je smatrala da je najmanja temperatura u stanu. Na žalost, često se dešavalo da se hrana pokvari što je Draganu bacalo u očaj", navode iz Banke hrane.

U saopštenju se dodaje da je ovoj porodici urgentno potrebna hrana.

"Dragana stalno ponavlja, hrana za Mašana je jedino važna, jer ona slabo šta jede. Draganina porodična situacija je zaista teška. U toku mjeseca oktobra umrla joj je majka, a ubrzo nakon toga i otac. Kako je ona jedinica morala se pobrinuti za sahrane. Troškove sahrane oca nadoknadila je rodbina. Komunalno preduzeće je obezbijedilo sve potrebno za sahranu majke (kovčeg,plakate,kapelu) što Dragana mora da plati. Ona nije u situaciji da može izmiriti pogrebne usluge, dobila je opomenu pred utuženje od Komunalnog preduzeća Cetinje", piše u saopštenju banke hrane.

Dragana se pita na koji način moze nabaviti 465,50 eura. Ne vidi rješenje, a rok za uplatu je već istekao.

"Dragana je izgubila skoro svaku potrebu za hranom nakon smrtnih slučajeva roditelja koji su se desili u samo 18 dana. Kaže da i kada ima šta pojesti, ne može, ima bolove u želucu. Neposredno nakon sahrane roditelja bila je u predinfarktnom stanju. Dobila je u tom periodu i visok pritisak pa bi morala piti ljekove što ona na žalost ne čini redovno iz finansijskih razloga. Rijetko kada ide kod ljekara jer kaže da ne može Mašana nositi po domovima zdravlja i bolnicama. Da ga ostavi nema kome. Dužna je da plati drva za ogrijev koja su koristili tokom zime u uznosu od 80 eura. Na žalost, sada su bez drva, pa Dragana i Mašan skupljaju ljušture i granje po obližnjoj livadi kako bi se zagrijali.Januarski dug za struju je 40, a februarski 19 eura, jer je počela da koristi beneficiju koju ima kao socijalni slučaj što joj mnogi znači. Ali, kako da plati tih 59 eura ,od kog novca?", navode iz Banke hrane.

Banka hrane moli sve koji mogu pomoći na bilo koji način da im se jave kako bi dobili kontakt i pomogli koliko mogu Dragani i Mašanu.

Žiro račun za pomoć je kod NLB banke na ime Dragana Šahović 530-0920100088993-82

"Osim novca i hrane koja je najviše potrebna ovoj porodici neophodna je i garderoba za bebu, cipelice broj 18 ili 19, potrebna garderoba i obuća br 38. za majku koja nam kaže u razgovoru da nikada ništa sebi ne kupuje kao i veš , čarapice, posteljina, korišćena dječija kolica. Uočili smo da nemaju TV u stanu, pa bi zamolili ako ima neko aparat koji ne koristi da im ga pokloni. Mislimo da bi Mašanu bilo lijepo da ponekad odgleda crtani film kao druga djeca", zaključuje se u saopštenju.

Kontakt porodice je moguće dobiti putem : e-maila: bankahranepg@gmail.com, FB stranice Banke hrane Crne Gore u inboxu i mobilnog telefona 069 495 680.

Bonus video: