Pritisak iz Hrvatske i Italije: Brane Jadran od planova Crne Gore

U Evropskoj uniji smatraju da Crna Gora nema kadar za organizovanje, praćenje, kontrolu i zaštitu od mogućih incidenata sa naftom
75 pregleda 37 komentar(a)
nafta, platforma
nafta, platforma
Ažurirano: 20.03.2016. 19:18h

Pritisak iz EU, a naročito iz Hrvatske i Italije, da Crna Gora odustane od namjere da eksploatiše naftu i gas iz Jadranskog mora, intenziviran je u posljednja dva mjeseca, prije svega zbog straha od prekograničnog uticaja, ali i zato što se smatra da Crna Gora nije pripremljena za takav visokorizičan projekat.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, u Briselu smatraju da Crna Gora nema kadar za organizovanje, praćenje, kontrolu i zaštitu od rizika curenja nafte, a sve će to biti stavljeno do znanja Vladi tokom pregovora oko poglavlja 27, koji se odnosi na životnu sredinu.

Od namjere crnogorske Vlade najviše strepe komšije. Hrvatsko ministarstvo životne sredine pokrenulo je prošlog mjeseca, prekogranični postupak javne rasprave o Strateškoj studiji i Nacrtu programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Hrvatska zastupnica u Eropskom parlamentu Ruža Tomašić otišla je i korak dalje, pa je istakla da je, prije svega, zabrinjava činjenica da Crna Gora ne radi dovoljno na poboljšanju odnosa sa susjedima.

Hrvatska zastupnica u Eropskom parlamentu je istakla da je, prije svega, zabrinjava činjenica da Crna Gora ne radi dovoljno na poboljšanju odnosa sa susjedima

“Granični spor s Hrvatskom nije se ni počeo rješavati, a Crna Gora uprkos tome kreće s istraživanjem i eksploatacijom ugljovodonika i odstupajući od Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002", naglasila je zastupnica Tomašićeva.

Kako prenosi “Slobodna Dalmacija”, ona je to obrazložila činjenicom da je Hrvatska još 2011. uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog određivanja blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, čija je lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupala od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002.

"Crnogorci imaju pravo na eksploataciju nafte i gasa iz Jadrana, ali samo u svojim vodama, čije konačne dimenzije nećemo znati dok se ne sredi pitanje granice", zaključila je Tomašićeva.

Konzorcijum naftnih kompanija "Marathon Oil" i "OMV" odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Jadranu, a jedan od razloga upravo je bio spor Hrvatske i Crne Gore oko Prevlake.

Hrvatska je prije dvije sedmice proglasila moratorijum na istraživanje nafte i gasa, a prije toga to je uradila i Italija. Poslanici iz Italije u EP Masimo Kastaldo i Ignacio Korao, koji su tim povodom podnijeli amandman na Nacrt rezolucije EP o Crnoj Gori, pozvali su Crnu Goru da se fokusira na obnovljive izvore energije.

Ministarstvo obavještava Hrvatsku

Iz Ministarstva ekonomije je “Vijestima”, nakon odluke Hrvatske da raspiše javnu raspravu, ranije saopšteno da je Crna Gora ispunila sve međunarodne obaveze i obavijestila sve susjede o namjerama u oblasti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika i dostavila im Nacrt strateške procjene uticaja na životnu sredinu u skladu sa Espoo konvencijom.

“Sa susjednom Hrvatskom smo uvijek imali dobru saradnju u oblasti nafte i gasa, posebno u prethodnom periodu kada je bio aktuelan tender u njihovom dijelu Jadrana, kada su naše nadležne institucije učestvovale u prekograničnim konsultacijama za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu u hrvatskom dijelu Jadrana. Smatramo da je to još jedan doprinos kvalitetu projekta i uključivanju svih zainteresovanih subjekata. Posebno je značajno iskustvo Hrvatske, u čijem su dijelu Jadrana izbušene 133 istražne bušotine, od čega trenutno ima 18 proizvodnih gasnih platformi”.

Bonus video: