Tokom Sata za planetu ušteđeno 0,6 odsto elektične energije

Sat za planetu Zemlju je globalni događaj koji od 2007. svake godine, posljednje subote u martu, organizuje Svjetski fond za prirodu, pozivanjem pojedinaca, organizacija, institucija i kompanija širom svijeta na gašenje nepotrebnih svjetala i električnih uređaja na jedan sat
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2016. 10:36h

U Crnoj Gori je tokom Sata za planetu zemlju ušteđeno 0,6 odsto elektične enrgije, sapšteno je iz nevladine organizacije Grin houm.

Sat za planetu Zemlju je globalni događaj koji od 2007. svake godine, posljednje subote u martu, organizuje Svjetski fond za prirodu, pozivanjem pojedinaca, organizacija, institucija i kompanija širom svijeta na gašenje nepotrebnih svjetala i električnih uređaja na jedan sat.

Iz Grin houma saopšteno je da je u subotu, u kulturnom centru Gavroche, održan sedmi Sat za Planetu u Crnoj Gori i da je nakon gašenja svjetla u 20 sat i 30 minuta, organizovan performans sa svijećama i poslata poruku - da se mora racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanja planete i životne sredine.

"Pored glavnog grada, pridružili su nam se i Ulcinj, Bar, Tivat, Herceg Novi, Petrovac, Budva,Cetinje, Berane, Mojkovac, Pljevlja i Kolašin, koji su svjetla izgasili na glavnim gradskim trgovima, šetališnim zonama i bulevarima i time pokazali da i mala Crna Gora može aktivno učestvovati u ublažavanju klimatskih promjena", kaže se u saopštenju Grun houma.

Navodi se da je Crnogorski elektroprenosni sistem je i ove godine pratio potrošnju energije u vrijeme gašenja svjetla u Crnoj Gori.

Kako su objasnili najveće uštede u potrošnji su postignute u Danilovgradu blizu deset odsto i Podgorici oko šest, dok su na nivou cijele zemlje postignute uštede od 0,6 odsti.

Navodi se da su se pored gašenja svjetla na mostu Milenijum, kampanji pridružili gašenjem svjetala u svojim poslovnim prostorima i UNIQA osiguranje, The Capital Plaza, Telekom, Telenor, M tel, Merkator, Mall of Montenegro i hotel Ramada.

"Želimo da se zahvalimo Glavnom gradu i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i svim državnim i privatnim subjektima koji su pomogli da se ova kampanja realizuje", kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine Crne Gore su saopštili da su se pridružila svjetskoj akciji "Sat za planetu.

"U periodu od 20:30 do 21:30 bila su ugašena sva svijetla na zgradi Parlamenta. Takođe, sva unutrašnja svijetla su bila isključena na sat vremena, a ITC i elektronski sistemi su ovih sat vremena bili na operativnom minimumu", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Galerija

Bonus video: