Crna Gora se pridružila akciji "Sat za planetu": Doprinos borbi u ublažavanju klimatskih promjena

Crna Gora je bila dio akcije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 gradova, a ove godine je, kako je kazala Vojinović, akcenat stavljen na lokalne probleme vezane za klimatske promjene i na njihovo rješavanje
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2016. 21:24h

Gašenjem svjetla na mostu Milenijum, u tržnom centru Mall of Montenegro, poslovnim objektima Telekoma, Telenora, Mtela i Unika osiguranja, Crna Gora se i ove godine pridružila svjetskoj akciji "Sat za planetu".

Akciju je gašenjem svjetla na jedan sat podržalo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Merkator, a bila je ugašena i reklama The Capital Plaza , kao i znak hard Rock Caffe-a.

Naša zemlja se, u organizaciji NVO "Green home", sedmi put pridružila globalnoj kampanji "Sat za planetu" , koju je po deseti put organizovao Svjetski fond za prirodu (WWF).

Predstavnica NVO "Green home" Vladana Vojinović je kazala da su građani gašenjem svjetla na 60 minuta poslali snažnu poruku da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Crna Gora je večeras bila dio akcije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 gradova, a ove godine je, kako je kazala Vojinović, akcenat stavljen na lokalne probleme vezane za klimatske promjene i na njihovo rješavanje.

"S obzirom na česta prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu u više gradova u Crnoj Gori, odlučili smo da skrenemo pažnju na potrebu za većim korišćenjem gradskog saobraćaja, kao i korišćenje bicikla za svakodnevne aktivnosti, obzirom da je saobraćaj jedan od uzročnika zagađenja vazduha", kazala je Vojinović.

NVO "Green Home" je tim povodom, organizovala događaj zabavnog karaktera u kulturnom centru "Gavroche". Tokom prvog dijela zabavnog programa su prikazani kratki dokumentarni filmovi na temu klimatskih promjena i zaštite životne sredine, a nakon gašenja svjetla u 20 i 30 je bio upriličen performans sa svijećama i akustičnom svirkom švedskog benda.

"Ovo je događaj koji organizujemo sa prijateljima, saradnicima i volonterima, kako bi dali simboličan doprinos svjetskoj borbi u ublažavanju klimatskih promjena", istakla je Vojinović.

Ona je kazala da se nadaju da će i građani u svojim domovima isključiti makar jednu sijalicu, navodeći da svake godine pokušavaju da animiraju ljude da u što većem broju učestvuju u kampanji čiji je cilj podizanje svijesti naroda o klimatskim promjenama.

Organizaciju "Sata za planetu" ove godine je podržala kompanija Telekom kroz projekat „To je i moja odgovornost“.

Galerija

Bonus video: