SAVJET ZA RAZVOJ NVO

Institut alternativa: Izvještaj o radu ne odražava predloge NVO

"Ministarstvo finansija i Vlada nijesu uvrstili usvajanje te uredbe u program rada za ovu godinu, što je u suprotnosti i sa Strategijom razvoja NVO za period 2012-2016. godine, čiji je jedan od prioriteta upravo uređenje dodjele državne imovine na korišćenje nevladinim organizacijama“, saopštio je Muk
67 pregleda 1 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 18.03.2016. 18:56h

Na današnjoj sjednici Savjeta za razvoj nevladinih organizacija (NVO) nije usvojen Izvještaj o radu tog tijela jer, kako su kazali iz Insituta alternativa (IA), ne odražava predloge članova iz nevladinog sektora.

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk naveo je u saopštenju da Izvještaj o radu Savjeta za razvoj nevladinih organizacija za prošlu godinu nije usvojen zahvaljući glasovima predstavnika nevladinog sektora.

"A i današnje zasijedanje ovog tijela obilježio je negativan odnos Ministarstva finansija prema inicijativama nevladinog sektora“, dodao je Muk.

On je objasnio da su ključne primjedbe NVO na predlog Izvještaja da ne odražava sugestije i predloge članova Savjeta iz reda nevladinog sektora.

Muk smatra da je Izvještaj trebalo dopuniti informacijama koje bi ukazale na ključne probleme i objašnjenja zašto izostaju ozbiljniji rezultati rada.

Savjet je danas raspravljao i o Informaciji Ministarstva finansija o pripremi Zakona o igrama na sreću, mišljenju tog Ministarstva o predlogu Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu Crne Gore na korišćenje NVO, koju je predložila Koalicija nevladinih organizacija ”Saradnjom do cilja”.

"Ministarstvo finansija i Vlada nijesu uvrstili usvajanje te uredbe u program rada za ovu godinu, što je u suprotnosti i sa Strategijom razvoja NVO za period 2012-2016. godine, čiji je jedan od prioriteta upravo uređenje dodjele državne imovine na korišćenje nevladinim organizacijama“, saopštio je Muk.

Prema njegovim riječima, to Ministarstvo je informisalo Savjet, da ”nema nove i relevantne informacije” o sudbini izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Muk smatra da je to dokaz kontinuiteta u negativnom odnosu Ministarstva finansija prema radu Savjeta, čime se, kako je ocijenio, vrši direktna opstrukcija njegovog rada budući da to tijelo ostaje uskraćeno za cjelovite i blagovremene informacije.

"Sjednicu je obilježilo ponovljeno odbijanje predstavnika Vlade da usvoje izmjene internih pravila o radu Savjeta. Naime, usaglašeni predlog predstavnika nevladinog sektora naišao je na odbijanje, nakon čega sam napustio sjednicu“, rekao je Muk.

On je saopštio da predstavnici Vlade insistiraju na obavezi članova iz reda NVO da ispune, kako smatra Muk, cijeli niz neprirodnih i nelogičnih formalnih i birokratskih zahtjeva kako bi ostvarili pravo predlaganja tema o kojima će Savjet raspravljati.

Preporučujemo za Vas