Baković nema sve podatke

Iz tužilaštva juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti“, između ostalih, ni dokle su stigli sa istragom
78 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.03.2016. 16:47h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković tražio je informacije od Državne izborne komisije (DIK) i Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada, zbog mogućih zloupotreba štićenika Zavoda “Komanski most“ u političke svrhe.

Iz Bakovićevog resora “Vijestima” je saopšteno da trenutno nemaju sve potrebne informacije, kako bi postupak bio okončan.

“Predstavnici institucije posjetili su 'Komanski most' odmah po formiranju predmeta, 8. marta. Od Zavoda je tražena i u dogovorenom roku dobijena, obimna dokumentacija ali time postupanje nije završeno. Od Državne izborne komisije i Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada tražene su određene informacije koje se, između ostalog, odnose na to da li su štićenici Komanskog mosta upisani u birački spisak i ako jesu - kada, da li je bilo promjena/brisanja iz spiska, kao i da li su bili u saznanju da se radi o licima koja su lišena poslovne sposobnosti“, piše u odgovorima ombdusmana.

Povodom navoda poslanice DF-a Branke Bošnjak da su štićenici “Komanskog mosta” bez zakonskog osnova upisani u birački spisak, s ciljem da se zloupotrijebe u predstojećem izbornom procesu, istragu je pokrenulo i Osnovno državno tužilaštvo.

Iz tužilaštva juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti“, između ostalih, ni dokle su stigli sa istragom.

Bošnjak je ranije saopštila da se 60 štićenika našlo u biračkom spisku, ocijenivši da je riječ o zloupotrebi jer te osobe nemaju zakonsko pravo da “biraju i budu birana”.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević izjavila je ranije da su štićenici morali da dobiju lične karte po preporuci međunarodnih organizacija.

Ona je tada ocijenila da upisivanje u birački spisak jeste protivzakonito, ali da za to nijesu odgovorni Ministarstvo i Zavod.

Bonus video: