Rafteri ugovorili posao po starim, sad stigle nove cijene za izletničke takse

Do sada je cijena izletničke takse bila euro po osobi, a sada će tu cijenu morati da plate svi koji uđu u RP “Piva” uz dodatna tri eura po osobi koja se odluči za rafting, kao i dva eura za čamac. Tu je i cijena od 25 eura za kajak
134 pregleda 4 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 18.03.2016. 09:00h

Nacrt odluke o taksama u Regionalnom parku (RP) „Piva“ izazvao je revolt raftera iz Opštine Plužine koji smatraju da će im novi cjenovnik, koji je donesen pošto su mnogi od njih već rasprodali aranžmane, samo nanijeti finansijsku štetu. Zbog toga je u Plužinama organizovan sastanak kome su pored uprave RP i pružaoca turističkih usluga iz Pive prisustvovale i njihove kolege iz Foče.

Do sada je cijena izletničke takse bila euro po osobi, a sada će tu cijenu morati da plate svi koji uđu u RP “Piva” uz dodatna tri eura po osobi koja se odluči za rafting, kao i dva eura za čamac. Tu je i cijena od 25 eura za kajak.

“Pošto su rafteri uglavnom već ugovorili aranžmane po starim cijenama ispada da će taj dodatni namet morati oni da plaćaju, a ne turisti, pa će umjesto euro po osobi morati da plate 4,20, računajući i taksu za čamac. Tražili smo da se usvajanje novog cjenovnika odloži za narednu godinu, da se u međuvremenu organizuje rasprava i da zajedno nađemo najbolje rješenje“, kazao je Rade Vuković.

Prema njegovim riječima pitanje je šta je i do sada urađeno sa novcem od izletničke takse.

„U zakonu stoji da se taj novac može iskoristiti samo za infrastrukturu i promociju destinacije sa koje je taksa ubirana a oni ništa od toga nijesu uradili. Ništa nije urađeno na infrastrukturi, nije organizovana služba spasavanja, nijesu detektovali deponije, a ne da ih otklone. Tražili smo da koriguju cijene ali oni nijesu pristali“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima sastanku je prisustvovalo dvadesetak turističkih radnika iz Pive i oko 25 iz Foče.

Slavko Blagojević je kazao da je stav Udruženja raftera iz Pive da su cijene nerealno visoke i da novim nametima postaju nekonkurentni rafterima sa bosanske stane, posebno imajući u vidu da se sa njihove strane Tare pravi put.

„Oni su već ušli u eksproprijaciju zemljišta, radovi im počinju 15.aprila i iako bi kolegama iz Foče kratkoročno odgovarale više cijene kod nas, jer bi bili konkurentniji u odnosu na raftere iz Pive, oni su došli drugarski da nas podrže“, kazao je Blagojević koji je i član nedavno formiranog Savjetodavnog tijela RP “Piva”.

Kako je kazao na sjednici Savjetodavnog tijela kada je donesen nacrt odluke o naknadama on je bio protiv toga.

“Sa kolegama iz Foče radili smo dva zajednička projekta vrijednosti oko 500 hiljada eura i kada smo pitali Milutina Cicmila gdje je otišao taj novac kazao je da je 'pojeden' na seminare, ručkove i putovanja, tako da sumnjamo da će ova taksa biti utrošena na poboljšanje uslova i na infrastukturu, već na plate radnika u RP, a njih će prema odluci biti 18. Izgleda da su riješili da se finansiraju sa naših leđa“, kategoričan je Blagojević.

Zato će Udruženje raftera drugim pravnim instancama pokušati da obori planirani cjenovnik.

V.d. direktora RP „Piva“ Slobodan Delić kazao da turistički radnici imaju pravo da kroz zakonske odredbe preispitaju nacrt odluke o visini naknada i da im to pravo niko ne spori.

“Objasnili smo im da će RP ‘Piva’ sav prihod koristiti na unapređenju infrastrukture u rejonu parka i SO Plužine će već na ovoj jednici, koja je zakazana za 21.mart usvojti odluku o afltiranju dva kilometra puta na Šćepan polju,odnono Brštanovici”, kazao je Delić i dodao da će se odluka o visini naknada naći na dnevnom redu sjednici SO koja bude održana nakon 21.marta.

RP “Piva”, koji zauzima površinu od skoro 32,5 hiljada hektara, što čini 38 odsto terijtorije opštine Plužine, proglašen je za prvi regionalni park u Crnoj Gori u aprilu prošle godine, a u oktobru je osnovano istoimeno preduzeće.

Podrška iz Foče

Predsjednik Udruženja raftera iz Foče Miroslav Davidović kazao je da su saglasni sa svim odlukama koje njihove kolege iz Pive donesu.

„Na ovaj način oni su dovedeni u neravnopravan položaj sa nama tako da će njihovi izdaci, s obzirom da se sa naše strane pravi put, biti veći od naših četiri – pet eura. Neko ko kreira cijenu takse mora da uradi nešto i u pogledu infrastrukture pa da se stvori osnovica za neke druge cijene“, kazao je Davidović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča Igor Ćurčić koji je takođe prisustvovao jučerašnjem sastanku kazao je da će podržati raftere iz Foče i iz Plužina.

"Mislimo da će se ove takse loše odraziti na raftere i na turizam jer je to veći namet u ovo ionako teško vrijeme. Kad se poveća taksa nešto se mora pružiti zauzvrat, poput poboljšanja infrastrukture, a to izgleda u ovom slučaju nije urađeno. Rečeno je da će RP da se sam finansira i prema nekoj mojoj računici sav će novac od taksi otići na zarade tako da neće ostati mnogo za neke bitnije investicije“, kazao je Ćurčić.

Bonus video: