Inspektor traži poništenje dozvole za gradnju nebodera pored "Podgorice"

"Inspektor za urbanizam je podnio i Inženjerskoj komori Crne Gore predloge za oduzimanje licenci projektantu koji je izradio tehničku dokumentaciju (privrednom društvu i odgovornom projektantu) i revidentu koji je revidovao tehničku dokumentaciju (privrednom društvu i odgovornom revidentu)”
80 pregleda 8 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2016. 06:37h

Inspektor za urbanizam, podnio je Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, predlog za poništenje građevinske dozvole za zgradu od 12 spratova kompanije „Normal Tours” pored hotela „Podgorica”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

To je urađeno, kako su naveli, jer je prilikom provjere tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, inspektor za urbanizam utvrdio da ista nije urađena sa planskim dokumentom Izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno - kulturna zona na obali Morače - južni dio".

"Inspektor za urbanizam je podnio i Inženjerskoj komori Crne Gore predloge za oduzimanje licenci projektantu koji je izradio tehničku dokumentaciju (privrednom društvu i odgovornom projektantu) i revidentu koji je revidovao tehničku dokumentaciju (privrednom društvu i odgovornom revidentu)”, navodi se iz Uprave za inspekcijske poslove.

U nalazu inspektora Siniše Minića, navodi se da je tehničku dokumentaciju, odnosno glavni projekat arhitekture izradilo privredno društvo „Studio Synthesis arhitekture & design”, a revidovalo „Arhitektonski atelje”.

Iz Inženjerske komore “Vijestima” je potvrđeno da su dobili predlog za oduzimanje licenci i da je počela procedura utvrđivanja činjeničnog stanja.

“Postupak će biti završen brzo, za deset do 15 dana. Treba da se utvrdi da li ima osnova za oduzimanje licence ili ne. Pozvaćemo stranke na ročište, treba da se uradi vještačenje, kako je postupak izrade i revidovanja se odvijao”, naveli su iz Inženjerske komore.

Uprava za inspekcijske poslove poslala je i predlog Ministarstvu održivog razvoja i turizma za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti izmjena i dopuna DUP "Rekreativno - kulturna zona na obali Morače - južni dio".

Kompanija “Normal Tours” vlasnika Žarka Burića, krajem decembra prošle godine je počela izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

“Vrijednost investicije je 5,7 miliona eura. Zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova”, saopšteno je iz kompanije. Naveli su da se poslovna zgrada - centralne djelatnosti, gradi na urbanističkoj parceli br.9 u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom „Rekreativna kulturna zona na obali rijeke Morače - Južni dio - Izmjene i dopune“.

"Normal Tours”: Radili smo po zakonu, ali čekamo odluku nadležnih o ispravnosti procedura

Zadovoljni smo što su nam se razmišljanja i stavovi konačno usaglasili sa predstavnicima udruženja „KANA“, da izvršnoj i sudskoj vlasti treba prepustiti da donesu odluku o tome da li se poslovni objekat našeg preduzeća gradi na osnovu zakonito urađenog i usvojenog Detaljnog urbanističkog plana, zakonito izdatih urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole, kao i po zakonu urađenom i revidovanom projektu, saopšteno je iz “Normal Tours” u reagovanju na navode “KANE”.

Istakli su da kompanija godinama ima uspješnu reputaciju, poštuje zakone Crne Gore.

“Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) „Normal Tours“, za predmetni objekat, izdati su u skladu sa važećim planskim dokumentom i sadrže sve neophodne podatke, a građevinska dozvola je u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata. Glavni projekat je urađen isključivo u skladu sa DUP i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, na osnovu čega je dobijena i građevinska dozvola”, ističu iz te kompanije.

Naglasili su da nije urađeno podzemno spajanje hotela “Podgorica” sa zgradom koja se gradi.

“Na osnovu ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, a shodno odluci o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu, „Normal Tours“ u cilju dokompletiranja urbanističke parcele, do sada je uplatio 346.941,02 eura, u dvije rate.

Prva rata je 90.506,35 eura, a druga 256.434,67. Za ostatak investitor je dostavio bankarsku garanciju, a investitor je dobio saglasnost za uknjižbu zemljišta. Uplatili smo naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od 572.203,36 eura”, navode iz te kompanije. Istakli su da se do konačne odluke nadležnih institucija o ispravnosti procedura i validnosti dokumenata, što je prethodilo otpočinjanju radova na izgradnji poslovnog objekta, neće dalje oglašavati, cijeneći da se jedino na osnovu tako dobijenog izvještaja može zauzeti konačan stav.

"Poštovali smo važeći plan”

Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine saopštili su „Vijestima” da će postupiti blagovremeno u skladu sa zakonskim odredbama i ovlašćenjima povodom zahtjeva za poništenje građevinske dozvole za zgradu od 12 spratova.

Istakli su da se konstatacija inspektora za urbanizam da DUP „Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio”, nije donešen u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, odnosi na dio procedure koji nije u nadležnosti Glavnog grada.

“Na zapisnik inspektora, dali smo primjedbu da je procedura za izradu planskog dokumenta, u nadležnosti Glavnog grada, sprovedena po zakonu”, istakli su iz Sekretarijata.

Objasnili su da su UTU izdati u skladu sa smjernicama važećeg planskog dokumenta.

“U planskom dokumentu obrađivač se nije opredijelio za javni konkurs, već za izradu urbanističko-arhitektonskog konkursa kroz idejno rješenje, a u skladu sa smjernicama. Nema mjesta primjeni člana 30 Zakona, jer u vrijeme podnošenja zahtjeva za izdavanje UTU (4. 4. 2013) i raspisivanja konkursa nadležno Ministarstvo nije donijelo podzakonski akt o načinu i sprovođenja javnog konkursa”, navode u Sekretarijatu.

Bonus video: