Britanci zvali Njegoša u đedov dvorac

Zvanična posjeta prestolonasljednika trona Ujedinjenog kraljvstva i 15 zemalja Komonvelta počeće na Cetinju, gdje će, nakon sastanka sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, Čarls i Kamila posjetiti Festival kulturnog nasljeđa u Narodnom muzeju
105 pregleda 100 komentar(a)
princ Čarls, Foto: Reuters
princ Čarls, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2016. 06:23h

Susret prinčeva, britanskog Čarlsa i crnogorskog Nikole Petrovića, nije predviđen državnim protokolom, uprkos tome što je Njegošev potomak specijalni izaslanik za odnose sa evropskim i drugim dinastijama.

Status specijalnog izaslanika princu Nikoli dodijelilo je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija, ali će se on sastati sa Čarlsom zahvaljajući britanskoj Ambasadi.

Čarls i vojvotkinja Kamila danas će boraviti u Crnoj Gori, u okviru protokolarne posjete državama zapadnog Balkana.

Iz Fondacije “Petar Petrović Njegoš” “Vijestima” su kazali da je princ Nikola pozivnicu za prijem u Dvorcu kralja Nikole dobio od britanske ambasade, a da od države čiji je specijalni izaslanik nije dobio nikakav poziv.

“Ne znam da li je u pitanju neka greška, ili da su državni organi poslali poziv koji Fondacija nije primila, ali zanimljivo je da specijalni izaslanik za odnose sa evropskim i drugim dinastijama bude zaobiđen u državnom protokolu”, saopštili su iz Fondacije.

Zvanična posjeta prestolonasljednika trona Ujedinjenog kraljvstva i 15 zemalja Komonvelta počeće na Cetinju, gdje će, nakon sastanka sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, Čarls i Kamila posjetiti Festival kulturnog nasljeđa u Narodnom muzeju.

Predviđeno je da Čarls vidi ikonu bogorodice Filarmose i razgovara sa lokalnim ikonopiscima.

Njegova supruga Kamila posjetiće Muzičku akademiju.

Nakon posjete Cetinju, planirano je da se princ sastane sa predsjednicima Skupštine i Vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Vojvotkinja Kamila, koja će prvi put boraviti u Crnoj Gori, posjetiće sjedište UNICEF-a u Podgorici.

Princ Čarls je boravio u Crnoj Gori u oktobru 1978. godine, kada se u Igalu susreo sa doživotnim predsjednikom bivše SFRJ Josipom Brozom-Titom.

Čarls je najstariji sin kraljice Elizabete II i princa Filipa. Rođen je 1948. i prvi je u nizu nasljeđivanja britanskog trona. Najstariji je prestolonasljednik u britanskoj istoriji. Kraljica Elizabeta II ima 90 godina, na tronu je od svoje 25. godine i monarh je koji najduže vlada Ujedinjenim Kraljevstvom.

Vojvotkinja od Kornvola, Kamila Parker Bouls, druga je supruga princa Čarlsa, kojom se oženio 2005. Prva Čarlsova supruga bila je princeza Dajana, sa kojom ima dva sina, Vilijama i Harija. Par se razveo, a Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Bonus video: