Princ Čarls i Kamila: Proveli smo divan dan u vašoj predivnoj zemlji

Prinčevski par boravi u Crnoj Gori u okviru zvanične posjete Balkanu
469 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2016. 19:43h

Njihova kraljevska visočanstva, princ Čarls i vojvotkinja Kamila završili su zvaničnu posjetu Crnoj Gori i otputovali za Kosovo.

Zadovoljstvo mi je što nakon mnogo godina ponovo boravim u Crnoj Gori, kazao je princ Čarls u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem.

Princ od Velsa je, kako je saopšteno iz Vlade, odao priznanje za dosadašnji razvoj države, kao i za doprinos Crne Gore učvršćivanju mira i stabilnosti.

Đukanović je, kako se navodi se u saopštenju, zahvalio Princu od Velsa na posjeti Crnoj Gori u godini kada se obilježava prva decenija obnove nezavisnosti, a takođe i uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja.

Đukanović je, kako se dodaje, ocijenio da će posjeta Princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvola Crnoj Gori i zemljama regiona doprinijeti daljem unapređenju odnosa sa Velikom Britanijom.

"Premijer je ukazao na dinamičan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore i njen napredak ka NATO-u i EU, ističući zadovoljstvo što je naša zemlja prepoznata kao pouzdan partner u učvršćivanju i promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu. Istovremeno je zahvalio na sveukupnoj bilateralnoj podršci Velike Britanije i odličnoj saradnji u različitim oblastima, prije svega kada je riječ o vladavini prava i reformama vojske i odbrane, i konstatovao da je Vlada snažno posvećena razvoju ekonomskih odnosa i stvaranju što povoljnijih uslova za privlačenje britanskih turista i investitora", navodi se u saopštenju Vlade.

Princ Čarls razgovarao je u Podgorici i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Njihova kraljevska visočanstva, princ Čarls i vojvotkinja Kamila ranije danas boravili su na Cetinju gdje ih je primio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sa suprugom Svetlanom.

Prinčevski i predsjednički par pozdravila je počasna garda, nakon čega je uslijedio bilateral sastanak u Predsjedničkoj palati u Plavom dvoru.

Prinčevski par boravi u Crnoj Gori u okviru zvanične posjete Balkanu.

Po dolasku u Crnu Goru, sa Twitter naloga Clarence House objavljena je poruka u kojoj se navodi zadovoljstvo prinčevskog para zbog posjete Crnoj Gori.

Nakon susreta sa Vujanovićem, Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola bili su gosti na Festivalu kulturnog nasljeđa u Narodnom muzeju Vladin Dom na Cetinju, gdje su se susreli sa ministrima turizma i održivog razvoja, Branimirom Gvozdenovićem, poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem i gradončelnikom Aleksandrom Bogdanovićen.

Prinčevski par je na Festivalu kulturnog nasljeđa imao priliku da upozna 16 proizvođača, iz svih djelova Crne Gore, koji su predstavili nacionalne prehrambene proizvode i pića, ali i ručno pravljeni nakit, nacionalne kostime i proizvode od vune.

Na festivalu kulturnog nasljeđa prikazane su tradicionalne crnogorske igre.

Princ je posjetio i Nacionalni muzej.

Princ Čarls, kao veliki poznavalac hrišćanske pravoslavne umjetnosti, bio je impresioniran istorijom ikone Bogorodice Filarmose, koju mu je ispričao istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov. Princ je pokazao veliko interesovanje i za rad mladih umjetnika koji se bave ikonopisom.

Vojvotkinja Kamila je upoznala profesore i studente na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Prinčevski par se sastao i sa premijerom Milom Đukanovićem.

Kamerni orkestar je u čast posjete Princa Čarlsa i Vojvotkinje Kamile, imao na repertoaru i englesku i crnogorsku nacionalnu muziku.

Prinčevski par se uputio za Podgoricu, poslije posjete Cetinju.

Vojvotkinja od Kornvela, Kamila je posjetila zgradu UNICEF-a, u sklopu događaja "We Protect".

Vojvotkinja je posebno obratila pažnju na edukaciju djece, kao i na porodice koje se nalaze u sklopu UNICEF programa.

Njeno kraljevsko visočanstvo je posebno interesovalo da vidi na koji način UNICEF koristi novu digitalnu aplikaciju koja pomaže djeci da budu bezbjedna i zaštićena od seksualnog iskorišćavanja na internetu.

Kamila je u zgradi UNICEF-a imala susret i sa britanskim glumcem Nikolasom Lindhastom, (poznat domaćoj javnosti kao Rodni iz popularne serije "Mućke").

Galerija

Bonus video: