Alfa centar: Bezbjednost saobraćaja nedovoljno zastupljena u školama

Rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Klikovac kazao je da je strah od kažnjavanja pokazao dobre rezultate, ali da nije cilj da na takav način unapređuju bezbjednost saobraćaja
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 15:22h

NVO "Alfa centar" iz Nikšića je tokom proteklog mjeseca realizovala saobraćajne časove u osam gradova Crne Gore i tom prilikom došli do zaključka da je tema bezbjednosti saobraćaja nedovoljno zastupljena u školskoj nastavi.

"Budući da je uvođenje predemeta bezbjednosti saobraćaja u redovnu nastavu dugotrajan proces, našu smo pažnju usmjerili na izgradnju i jačanje međupredmetnog proučavanja ove oblasti“, kazala je Nada Radović, koorinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u "Alfa centru“.

Zbog toga su sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Nikšića u Osnovnoj školi „Braća Labudović“ organizovali savjetovanje pod nazivom „Zastupljenost teme bezbjednosti saobraćaja u školskoj nastavi“. Savjetovanju su prisustvovali direktori većine osnovnih i srednjih škola iz Nikšića, kao i predstavnici nadležnih institucija.

"Cilj savjetovanja je ukazati direktorima osnovnih i srednjih škola na mogućnost međupredmetnog proučavanja bezbjednosti saobraćaja, kako bi pomenutu temu učinili što vidljivijom i što prisutnijom u školskoj nastavi", kazala je Radović i dodala da će „Alfa centar“ nastaviti sa realizacijom sličnih savjetovanja i u ostalim gradovima Crne Gore.

Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, istakao je značaj realizacije pomenutih aktivnosti, jer, kako je kazao, fekti ranog vaspitno-obrazovnog rada od ključnog su značaja za bezbjednost učenika u saobraćaju

Govoreći u ime Zavoda za školstvo, mr Radoslav Milošević Atos je ukazao na mogućnost međupredmetnog proučavanja ove oblasti i izdvojio nastavne predemete kroz koje bi se saobraćajno vaspitanje moglo izučavati, pritom ne remeteći postojeći nastavni plan i program.

"Ovim savjetovanjem smo temu bezbjednosti saobraćaja opet stavili na dnevni red i siguran sam da će se nakon ovog sastanka saobraćajno vaspitanje mnogo više promovisati i biti znatno prisutnije u školskoj nastavi", kazao je Milošević.

Rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Klikovac kazao je da je strah od kažnjavanja pokazao dobre rezultate, ali da nije cilj da na takav način unapređuju bezbjednost saobraćaja.

"Potrebno je više raditi na pravilnoj edukaciji najmlađih, pa kasnije takvim učesnicima u saobraćaju represivne mjere i neće biti toliko potrebne“, kazao je Klikovac.

Prema njegovim riječima u pomenutoj oblasti ostavljena je jako velika mogućnost rada, ali i isto mogućnost izbjegavanja rada, pa se komunikacija, koordinacija i kooperacija između nadležnih mora ostvariti, jer mogućnosti postoje, samo ih treba otvoriti.

Rukovodilac saobraćajne sekcije u OŠ "Braća Labudović“, Ranka Bijelović, prezentovala je način rada, teme i aktivnosti koje se izvode u sklopu saobraćajne sekcije, kao i pozitivne primjere iz prakse.

"Potrebno je da sve nadležne institucije daju maksimum za veću bezbjednost djece u saobraćaju, a mi kao najodgovorniji za njihovo obrazovanje imamo obavezu da ih naučimo kako da budu bezbjedni u svakodnevnim situacijama“, poručila je Bijelović.

Učesnici savjetovanja su poručili da bezbjednost saobraćaja mora visoko pozicionirati u svakodnevnoj nastavi, pogotovo u nižim razredima.

Galerija

Bonus video: