Pejović: Cilj je očuvanje zanata koji odumiru na ovom prostoru

Žiri je nagrađenim proglasio tvorce sa Žabljaka pa je u kategoriji tkanih radova prva nagrada pripala Tomani Španjević a druga Milki Danilović
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 11:10h

Oko 400 tkanih, vezenih, heklanih, pletenih i rezbarskih radova, koliko su ih poštovaoci tradicionalnih vještina iz Žabljaka, Nikšića i Pljevalja izložili na tradicionalnoj osmomartovskoj izložbi u domu NP „Durmitor“, predstavlja polovinu prošlogodišnje, mnogo bogatije i sadržajnije izložbe, naročito kada su u pitanju rezbarije i autohtoni radovi.

Žiri je nagrađenim proglasio tvorce sa Žabljaka pa je u kategoriji tkanih radova prva nagrada pripala Tomani Španjević a druga Milki Danilović.

Prva nagrada u konkurenciji vezenih radova pripala Katarini Žugić, druga Biljani Džaković a treća Radi Karadžić. Istim redosledom one su proglašene najboljim i u konkurenciji heklanih radova

Najboljim pletiljama proglašene su Rada Šljivančanin na prvom, Rada Žugić na drugom i Dragana Tošić na trećem mjestu.

Žiriju je bilo najteže pri izboru najboljih u kategoriji rezbarskih radova, kao i ranijih godina, našli solomonska rješenja dodjelom više nagrada. Prva nagrada Simu Staniću, druga Dejanu Ostojiću a dvije treće Velju Dubljeviću i Mićunu Karadžiću.

Najboljima će pripasti po 60, drugoplasiranim po 40 a trećenagrađenim po 20 eura. Nagradni fond obezbijedio je NP „Durmitor“ koji će po ustaljenoj praksi dio esponata otkupiti i u narednom periodu ponuditi turistima kroz svoje prodajne objekte.

Direktor NP «Durmitor» Tomo Pajović kaže da je izložba i ove godine privukla veliki broj izlagača.

-Cilj izložbe je nastavak i razvoj jedne dobre saradnje sa mjesnim stanovništvom i korisnicima prostora, pospješivanje domaće radinosti i očuvanje nekih zanata koji odumuru na ovom prostoru, a predstavljaju dio bogatog etnološkog nasledja ljudi durmitorskog kraja-, kaže Pajović i dodaje da izložba predstavlja i nastojanje da se poboljša turistička ponuda.

Galerija

Bonus video: