Nada Ivanović izrađuje najbolje predmete od reciklažnih materijala

Park je zvanično otvoren u septembru kada je organizovana pješačka tura u kojoj je učestvovalo 50 učesnika
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 10:26h

Dodjelom zahvalnica najuspješnijim učesnicima konkursa za pravljenje predmeta od reciklažnih materijala i najaktivnijim volonterima u izgradnji eko parka Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) završilo je osmomjesečni projekat „Eko park Blace-čistije, ljepše, korisnije“, koji finansijski podržan na konkursu Pivare „Trebjesa“ u visini od 10.000 eura.

Najuspješniji učesnici konkursa su Nada Ivanović, čiji rad je proglašen za najbolji, Lidija Lalatović i vrtić „Ciciban“, koji su nagrađeni za kreativnost i Vladimir D. Mijušković koji je imao najbolju ideju, dok su najaktivniji volonteri Luka Đurković, Mićo Radojević, Dejan Miličković, Joko Radović, Dragan Vukčević, Miro Nikolić i Slavko Varajić.

Nikšićki ekolozi su u sklopu pomenutog projekta organizovali edukativne časove u prirodi, sproveli kapmanju o reciklaži, kao i da lokalitet Studenačke glavice sa Blacama stave pod zaštitu. Kruna njihovog rada je eko park Blace u kome su, nakon uklanjanja otpada i korova, postavili klupe, stolove, ljuljašku i klackalicu, premostili potok sa sedam metara dugim pješačkim mostom, postavili fitnes spravu, obilježili staze za šetnju i rekreaciju, postavili info table, probili pristupni put i zasadili 30 stabala lipe, breze i kedra.

Park je zvanično otvoren u septembru kada je organizovana pješačka tura u kojoj je učestvovalo 50 učesnika.

Čitav tok izgradnje i događaja u eko parku Blace zabilježen je i sabran u dokumentarni film koji je prikazan prilikom dodjele zahvalnica.

„Za promociju eko parka Blace pomogao nam je i Bedem fest gdje se na glavnoj bini u više navrata tokom festivalskih dana prikazivao kratki reklamni spot o parku“, istakao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Prošle sedmice ekolozi su lokalnoj upravi predali potpise i inicijativu da se Studenačke glavice i Blace zaštite i dobili obećanje da će raditi na studiji kako bi se pomenuti lokalitet stavio pod zaštitu.

„Nakon zvaničnog završetka projekta planiramo da nastavimo na volonterskim aktivnostima koje će doprinijeti još boljem izgledu Eko parka i u saradnji sa lokalnom upravom rad na studiji kako bi se lokalitet Studenačkih glavica i Blaca i formalno stavio pod zaštitu“, zaključio je Karadžić.

Galerija

Bonus video: