Expeditio pisao Ministarstvu kulture: Omogućiti NVO da učestvuju na konkursima

Oni navode da projekti aktera nezavisne scene trenutno mogu finansirati kroz budžete opština, sredstvima planiranim za kulturu ili kroz konkurs za R aspodjelu dijela prihoda od igara na sreću
80 pregleda 0 komentar(a)
expeditio, Foto: Expeditio.org
expeditio, Foto: Expeditio.org
Ažurirano: 16.03.2016. 12:24h

Expeditio tim uputio je zahtjev Ministarstvu kulture Crne Gore da se u Program razvoja kulture 2016–2020, čija je izrada u toku, uvrsti mjera izmjene čl. 71 Zakona o kulturi kojim će se nevladinim organizacijama omogućiti učešće na konkursima koje raspisuje Ministarstvo.

“Od usvajanja Zakona o kulturi, nevladine organizacije iz Crne Gore uskraćene su za mogućnost korišćenja javnih sredstava koja se dodjeljuju na godišnjem konkursu Ministarstva kulture. Ovakvim tretmanom dodatno je oslabljena, ionako slabo razvijena, nezavisna kulturna scena, odnosno kulturni akteri koji djeluju van institucija sistema.”, naveli su u zahtjevu.

Oni navode da projekti aktera nezavisne scene trenutno mogu finansirati kroz budžete opština, sredstvima planiranim za kulturu ili kroz konkurs za R aspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

“Dosadašnja praksa pokazuje da su budžeti opština za podršku NVO sektoru (generalno) veoma mali, a kada se i dodjeljuju za projekte kulture, onda je to uglavnom za afirmaciju tradicije i kulturne baštine, dok savremene kulturne prakse ostaju po strani. Kada govorimo o Raspodjeli prihoda od igara na sreću, budžet ovog konkursa za oblast Kultura i tehnička kultura, iznosi svega 10% od ukupnog budžeta”, dodali su iz tima.

Oni smatraju da dosadašnji odnos Ministarstva kulture prema razvoju nezavisne scene predstavlja negativan primjer odnosa države prema vaninstitucionalnim kulturnim akterima I da je to usamljen slucaj u regionu bivše Jugoslavije.

“Ukidanjem finansijske podrške razvoju nezavisne kulturne scene, onemogućava se ukupan rast sektora kulture, te jačanje kapaciteta pojedinih aktera za učešće na međunarodnim i EU konkursima, što bi trebalo da bude od interesa za strateško opredjeljenje Crne Gore.”, zaključili su iz tima.

Bonus video: