Parking mjesta data mimo zakona?

“Aerodromi nisu smjeli da daju ovaj javni poziv, jer su stajališta i dalje pod sudskim sporom“, rekao je Dragomir Đinović
267 pregleda 10 komentar(a)
Taksisti, protest, Aerodrom, Foto: Zoran Đurić
Taksisti, protest, Aerodrom, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.03.2016. 07:06h

Dvadesetak taksi prevoznika protestovali su juče na Aerodromu Podgorica zbog odluke da se na javnom pozivu za zakup 14 parking mjesta izabere firma „Rojal plus“.

Okupljeni taksisti smatraju da je poziv sadržao više nepravilnosti.

Dragomir Đinović predsjednik „Udruženja preduzetnika Aerodrom taksi“ istakao je da je još u martu prošle godine podnijeta tužba Privrednom sudu zbog taksi stajališta koja su sada zakupljena.

„Mi iz Udruženja smatramo da Aerodromi nisu smjeli da daju ovaj javni poziv, jer su stajališta i dalje pod sporom“, rekao je Đinović.

Spor je dodaje Đinović, pokrenut zbog pređašnjeg ugovora koji je predviđen na neodređeno vrijeme, ali je jednostrano raskinut, na način koji prema mišljenju taksi preduzetnika, nije u skladu sa zakonom

„Druga nepravilnost je diskriminacija. Mi kao Udruženje preduzetnika, nismo mogli da učestvujemo na tom javnom pozivu za pruženje taksi usluga, već samo privredna društva“, dodao je Đinović.

On navodi da firma „Rojal plus“, kao najbolji ponuđač, ugovor nije zaključila u predviđenom roku od 10 dana, već poslije tri mjeseca. Zastupnik aerodromskih taksista Milija Šaranović, navodi da tenderska dokumentacija nije bila kompletna i valjana. To su sve razlozi koji su naveli taksiste da započnu sa mirnim protestima.

"Štrajk će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno utvrđivanja valjanosti javnog poziva", rekao je Šaranović.

Taksisti istovremeno traže da im se pojasni kako su prihvaćena vozila niže klase poput “golfa 5” ili “pasata” koje posjeduje firma „Rojal plus“.

Pretpostavka je taksi prevoznika da je na visokom niovu Aerodroma prisutna korupcija.

„Pitao bih kao predsjednik taksi udruženja, (Marka) Rakočevića, da li je mene vodio u Pulu, na aerodrom da vidim kako se taj posao tamo radi, ili je poveo Aleksandra Vujovića prije nego što se sve ovo dešavalo. Oni su sve to imali u planu“, rekao je Dragan Pajović.

Đinović je naglasio da su netačne tvrdnje da su taksisti koji posluju na aerodromu mušterijama naplaćivali mnogo više od propisanog.

„U holu aerodroma stajala je tabla, dva sa sva metra, na kojoj je bila istaknuta cijena prevoza, tabla je bila postavljena prije dvije godine, ali je uklonjena prošle godine“, rekao je Đinović.

U međuvremenu, taksisti sa podgoričkog aerodroma su podnijeli krivičnu prijavu zbog navodnog namještanja tendera za zakup stajališta.

Firmu "Royal plus" osnovala je Šerifa Đurđević 23. oktobra 2014. godine. Firma je osnovana da se bavi "ostalim telekomunikacionim djelatnostima". Mjesec dana nakon osnivanja u njoj se mijenja ime vlasnika, ali i djelatnost - Đurđević vlasnički zamjenjuje Aleksandar Vujović, koji ujedno postaje i izvršni direktor i zastupnik firme "Royal plus". Djelatnost se tada mijenja u "taksi prevoz".

Vujović: Neistinama žele da nanesu profesionalnu štetu meni i mojoj firmi

Vlasnik i izvršni direktor privrednog društva „Royal Plus“, Aleksandar Vujović, „u cilju istinitog obavještavanja javnosti“ reagovao je na tekst objavljen u „Vijestima“ u subotu 12. marta „Zakup stajališta u fioci tužilaštva“:

„Bez imalo želje da polemišem sa gospodom koja je izrekla niz neistina povodom pomenutog javnog poziva, ja kao osoba koja se ovim poslom bavi dugi niz godina i kao neko ko je poznat podgoričkoj javnosti, po pitanju taksi prevoza u glavnom gradu, tvrdim da iza ovakvog izricanja neistina od strane pomenute gospode ne stoji ništa osim da se nanese profesionalna šteta meni i mojoj firmi, koja je na sasvim legalan i transparentan način dobila odluku o zakupu pomenutih parking pozicija, a sve u cilju da se produži haos koji po pitanju taksi prevoza sa podgoričkog aerodroma vlada skoro dvije godine, a kojega su svjedoci skoro svi putnici koji slete na podgorički aerodrom i pokušaju da nađu sebi taksi prevoz sa pomenutog aerodroma. Napominjem, da je slika koja je objavljena neovlašćeno slikana, bez dozvole i moje i gospodina Rakočevića, tako da će to i takvo fotografisanje biti predmet interesovanja nadležnih organa. Dovođenje u vezu gospodina Marka Rakočevića, i samim tim Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj je klasična nebuloza, jer koliko veze on, kao sekretar pomenutog Sekretarijata, sa javnim pozivom koji objave „Aerodromi Crne Gore“ AD može imati, neka prosudi sveukupna javnost. Najprije će biti da pojava gospodina Rakočevića smeta najviše onima koji i ne posjeduju licencu za obavljanje taksi prevoza, divlji taksisti su i ne mogu da se pomire sa činjenicom da je čitav posao sproveden po zakonu i da će morati da prestanu sa divljim taksiranjem na podgoričkom aerodromu, a isti učestvuju u konstruisanju svih ovih neistina“.

Bonus video: