VLADAVINA PRAVA

Upravni sud usvojio tužbu Instituta alternativa

IA apeluje na Ministarstvo da postupi shodno sudskoj odluci i Zakonu o upravnom sporu
4 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 14.03.2016. 15:34h

Štura saopštenja sa internet stranice Ministarstva o samom održavanju ekspertskih misija nisu bila dovoljna da nam pruže odgovor na suštinsko pitanje: Kakvi su komentari eksperata Evropske komisije na rad i rezultate nadležnih organa u ključnim oblastima za napredak Crne Gore ka ostvarivanju vladavine prava, smatra predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk. Zbog toga, IA je početkom juna prošle godine uputio resornom ministarstvu zahtjev za slobodan pristup informacijama, tražeći sedam izvještaja pripremljenih tokom ekspertskih misija Evropske komisije.

"Izvještaji u čiji smo sadržaj htjeli da ostvarimo uvid su rezultati misija iz oblasti vladavine prava, konflikta interesa, pranja novca i finansiranja terorizma, efikasnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ministarstvo nas je obavijestilo da su traženi dokumenti označeni oznakom "INTERNO". Smatrajući da se na ovaj način bitno ograničava učešće nedržavnih aktera u donošenju javnih politika i kontroli njihovih sprovođenja, javno smo pitali: Šta se to krije u dokumentima EU eksperata, pa su pod oznakom ”interno"?. Uputili smo tužbu na ovakvo rješenje, navodeći da je Ministarstvo prekršilo ključne odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o tajnosti podataka i Zakona o upravnom postupku", navodi se u saopštenju Muka.

Navodi se da je Upravni sud u svojoj odluci naveo da u rješenju nije naveden akt kojim su izvještaji označeni stepenom tajnosti, te da iz datog rješenja nije moguće pouzdano izvesti zaključak da su traženi podaci pravilno označeni stepenom tajnosti u skladu za Zakonom.

"Dodatno, Upravni sud navodi da MVPEI nije obavilo ni test štetnosti objelodanjivanja informacija. Sudske odluke poput ove ohrabruju, jer obezbjeđuju javnost i otvorenost djelovanja organa državne uprave. Institut alternativa još jednom ističe važnost transparentnog i participativnog procesa evropske integracije u cilju donošenja što boljih zakonskih rješenja i unapređenja prakse. Apelujemo na Ministarstvo da postupi shodno sudskoj odluci i Zakonu o upravnom sporu, te donese novo rješenje na naš zahtjev, utemeljeno obrazlažući svoju odluku i vodeći računa o pravu građana da kontrolišu javnu upravu koja je dužna da im za svoj rad polaže račune", zaključuje se.

Preporučujemo za Vas