Nikšić: Izabrano najbolje rješenje adaptacije Doma Revolucije

Dom revolucije, koga Nikšićani zovu „plava grobnica“, do sada je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno
203 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2016. 16:28h

Pobjednik za idejno arhitektonsko rješenje adaptacije i rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću je autorski tim „Sadar+Vuga (Ljubljana) &HHF (Bazel)”. Tako je odlučio žiri u sastavu Nebojša Adžić, predsjednik, i članovi Maroje Mrduljaš, Miloš Kosec, Danilo Gvozdenović i Jelena Tomašević.

Pobjednički tim čine Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Kenet Vuds, Tilo Herlah, Simon Hartman, Simon Fromenviler, Marijana Santana, Matija Vuković, Marta Malinverni i konsultanti Luis Relensman, Vladimir Popović i Mila Vujadinović.

Konkurs, koji je bio međunarodnog karaktera, raspisalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa ciljem da se rekonstruiše Dom revolucije ukupne površine 21.738 metara kvadratnih.

Koncept pobjedničkog rješenja baziran je na podjeli prostora – gdje bi deset odsto bio termički regularan i programirani prostor, 20 odsto rekonstruisani prostor otvorene namjene, a 70 odsto bi bio potencijalno aktivan prostor čija se sudbina prepušta budućnosti.

„U takvoj viziji kompleks i dalje ostaje ruina koju treba učiniti poželjnim mjestom boravka i socijalizacije, a autor pretpostavlja da su veliko mjerilo i dramatični prostori već i u sadašnjem stanju jedinstveni“, stoji u obrazloženju žirija čija odluka o pobjedniku konkursa je bila jednoglasna.

Okosnicu predloga čini 20 odsto prostora otvorene namjene okupljene oko promenade koja povezuje kompleks u cjelinu, te kompleks putem sistema novih i starih ulaza s okolnom urbanom matricom.

Oko te promenade bili bi smješteni prostori za zajednički rad, rezidencijalne galerije, kafići, edukacijski sadržaji, ali i „camp, pop art“ benzinska puma.

Prema mišljenju žirija autori su ispravno procijenili realne raspoložive resurse i potrebe, te predložili „inteligentni razvojni scenarij koji je realističan i otvoren, ali i afirmirmiše prostorne i arhitektonske vrijednosti zgrade“.

„Projekat programski računa sa nepredvidivim i pri tome ne bježi od suočavanja sa aktuelnim ruševnim stanjem nego ga interpretira kao potencijalni kvalitet i prednost. Utoliko se projektom nedostaci pretvaraju u prednost, te se napokon otvara mogućnost da se kompleks privede korišćenju“, ocjenio je žiri.

Drugo mjesto i 4.500 eura, od devet prispjelih radova, pripalo je projektu četvoročlanog tima arhitekata, koga čine Marko Stjepčević, Ivan Milošević, Danilo Drobnjak i Marko Popović.

Autorski tim pod nazivom “Studio foka&bumbar (Beograd) i studio re:act (Nikšić)”, u sastavu Srđan Tadić, Dejan Milanović, Marko Radonjić, Biljana Janjušević, Anja Tadić i saradnici Milan Kostić, Ljiljana Karadžić, Aleksandar Dedović, Nikola Radenković Džoni, Željko Milović, Brano Koćalo, Kilibarda Kili, osvojio je treće mjesto i 2.000 eura.

U Nikšiću će biti organizovana izložba konkursnih rješenja, kao i diskusija.

Kamen temeljac za Dom revolucije, djelo arhitekte iz Slovenije Marka Mušića, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na skoro 22.000 kvadrata, na temeljima nekadašnje Učiteljske škole, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković.

Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta.

Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008, kada je Ministarstva kulture riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. godinu.

Dom revolucije, koga Nikšićani zovu „plava grobnica“, do sada je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno.

Galerija

Bonus video: