Kotor: Sanirali posljedice eksplozije i požara na kruzeru

Dok su vatrogasci i službe Luke Kotor gasili požar na brodu sa kopna, a sa mora je vatru gasio vojni remorker PR-41 "Orada", pripadnici Odreda za spašavanja MVCG su, koristeći tek remontovani mali remorker LR-77, baržu "EKO-2" i specijalni ekološki brod "EKO-1" reagovali spriječavajući širenje maftne mrlje koja je isticala u more iz oštećenog kruzera
74 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2016. 12:28h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva organizovalo je u Luci Kotor veliku redovnu godišnju interresornu vježbu spašavanja i reagovanja u incidentnim situacijama na moru.

Po scenariju vježbe, došlo je do eksplozije i požara na jednom o kruzera u Luci Kotor, a unesrećeni brod "glumio" je mini-kruzer "Artemis" pod malteškom zastavom. Po pozivu u pomoć koji je brod poslao Obalnoj radio stanici "BARRADIO", stavljen je u pogon kompletan državni mehanizam reagovanja u ovakvim vanrednim situacijama.

Svojim tehničkim sredstvima i ljudstvom u saniranje posljedica incidenta u kotorskoj Luci uključili su se Uprava pomorske sigurnosti (UPS), Mornarica VCG, Služba zaštite i spašavanja Kotor, Dobrovoljno vatrogasno društvo "Bogoljub Brezić" iz Perasta, Granična pomorska policija, sve službe preduzeća "Luka Kotor", Lučka kapetanija, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje iz Bijele.

Dok su vatrogasci i službe Luke Kotor gasili požar na brodu sa kopna, a sa mora je vatru gasio vojni remorker PR-41 "Orada", pripadnici Odreda za spašavanja MVCG su, koristeći tek remontovani mali remorker LR-77, baržu "EKO-2" i specijalni ekološki brod "EKO-1" reagovali spriječavajući širenje maftne mrlje koja je isticala u more iz oštećenog kruzera.

Brod je okružen plutajućom branom, ekipa sa kopna upotrebila je asporbente za sakupljanje razlivene nafte, a u more je sa barže "Eko-2" spušten i poseban uređaj-skimer koji je sa površine vode usisao zauljene materije.

Spasilačke ekipe evakuisale su jedno povrijeđeno lice sa broda, a ronioci RCUD-a iz Bijele „spasili“ su iz mora utopljenika i sanirali oštećenja brodskog trupa pod vodom, spriječavajući dalji prodor mora u kruzer "Artemis". Pored menadžmenta Luke Kotor, i učenika Srednje pomorske škole iz Kotora predvođenih direktorom Veljkom Boticom, vježbu su pratili predstavnici UPS Crne Gore, Direktorata za vanredne situacije MUP-a, gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

"Vježba je danas pokazala da je Crna Gora institucionalno spremna da odgovori na sve izazove koji se tiču zaštite mora od zagađenja u ovakvim incidentnim situacijama. Svjedoci smo bili da osim obučenog ljudstva, imamo i pristojnu opremu i sredstva za zaštitu mora od zagađenja, ali i kapaciteta za uspješne akcije traganja i spašavanja na moru. Još jednom smo potvrdili dobru saradnju nosilaca ove vježbe – UPS, MVCG i Sektora granične pomorske policije koji smo inače, krunisali posebnim Sporazumom o saradnji koji je potpisan krajem prošle godine", istakao je Predrag Ratković, načelnik Sektora za zaštitu mora u UPS Crne Gore, koji je kao tzv. "nacionalni zapovjednik na mjestu nezgode", rukovodio vježbom.

On je dodao da je cilj vježbe bio da se testiraju procedure, uvježbanost ljudstva i funkcionalnost opreme i sredstava, ali i utvrde nedostaci u radu cijelog sistema interventnog reagovanja kako bi se oni na vrijeme otklonili.

Vatrogasci predmet kritika

Iako je nezaobilazni dio nacionalnog sistema za suočavanje sa ovakvim situacijama, Služba zaštite i spašavanja (SZS) Opštine Kotor juče je „mlako reagovala“ poslavši na vježbu samo jednu ekipu svojih vatrogasaca sa jednim od najstarijih svojih kamiona, dok je drugu ekipu poslalo DVD "Bogoljub Brezić" iz Perasta.

Ne sačekavši da se okončaju sve spasilačke aktivnosti, vatrogasci su se „pokupili“ i otišli prije kraja vježbe na kojoj se njihov komandir Maksim Mandić uopšte nije ni pojavio, Niko iz SZS nije ostao ni na završnoj konferenciji i analizi vježbe.

Učesnici vježbe koja je bila državnog značaja sa involviranim kompletnim sistemom hitnog reagovanja, nisu krili zaprepašćenje i kritike zbog ovakvog ponašanja SZS Kotor, a gradonačelnik Alkeksandar Stjepčević je kako nezvanično saznajemo, najavio da će tražiti objašnjenje i odgovornost nadležnih u toj opštinskoj službi.

Galerija

Bonus video: