Komemoracija Petrašinu Kasalici: Predano radio na građenju imidža Luke Bar

Petrašin Kasalica je rođen 1944. u selu Virak, opština Žabljak, u Titogradu je završio Ekonomski fakultet 1967. godine
157 pregleda 2 komentar(a)
Komemoracija Petrašin Kasalica, Foto: Anto Baković
Komemoracija Petrašin Kasalica, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.03.2016. 11:09h

Povodom smrti Petrašina Kasalice, istaknutog crnogorskog i jugoslovenskog privrednika i društveno-političkog radnika, u AD Luka Bar danas je održana komemorativna sjednica kojoj su pored članova porodice prisustvovali i ministri u Vladi Ivan Brajović i Sanja Vlahović, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić i predstavnici javnog, političkog, privrednog i kulturnog života grada.

Prijatelji i poslovni saradnici i poštovaoci juče preminulog dugogodišnjeg direktora Luke, odali su poštu Kasalici minutom ćutanja, a potom je njegovu biografiju predstavio izvršni direktor AD Luka Bar Slobo Pajović.

"Kroz brojne aktivnosti, projekte, poslove i angažmane, Petrašin Kasalica je uspješno vodio kurs Luke Bar, predano radeći na njenom imidžu, razvoju i prosperitetu, stvarajući prepoznatljiv, profesionalni i na daleko cijenjeni poslovni brend. Punih 12 godina posvećenog, požrtvovanog i stručnog rada, u vremenima koje su karakterisali ratno okruženje, sankcije, bombardovanje, ekonomske blokade, uspio je ne samo da očuva veliku kompaniju i obezbijedi njeno stabilno poslovanje, već i da postavi temelje novih vrijednosti, unaprijedi, definiše i promoviše standarde profesionalnog i poslovnog ponašanja koji su se kao uzorni koristili i u širem okruženju. Istovjetnu brigu posvećivao je i poboljšanju položaja zaposlenih i zaštiti njihovih interesa, posebno u dijelu stambenih potreba u kom pravcu je, kroz dodjelu stanova i stambenih kredita, zbrinut veliki broj zaposlenih", rekao je Pajović.

Dodao je da je Kasalica bio "bezrezervno posvećen" ideji ponovnog obnavljanja crnogorske države "u šta je potpuno vjerovao i dao potpuni doprinos".

"U neizvjesnom vremenu bombardovanja, u cilju očuvanja Luke, sebe je lično izložio opasnosti radi zaštite lučkih interesa i interesa Crne Gore, tako je bilo i do njegovog posljednjeg radnog dana, 17.jula 2003. kada je sa mjesta predsjednika Odbora direktora Luke otišao u penziju", naveo je Pajović.

Petrašin Kasalica je rođen 1944. u selu Virak, opština Žabljak, u Titogradu je završio Ekonomski fakultet 1967, a u poslovnoj karijeri radio je u Građevinskom preduzeću "Crna Gora" Nikšić, Željezari "Boris Kidrič", Investicionoj banci - centrala Titograd. Od 1975-1989. bio je u Izvršnom vijeću Crne Gore, jedno vrijeme i republički sekretar za privredu. Potom je bio direktor Zavoda za istraživanje i razvoj Titograd, a od 1991. do penzionisanja sredinom 2003. na čelu Luke Bar. Za svoj rad i zalaganje, dobio je brojna društvena priznanja, uključujući i Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom od Predsjedništva SFRJ 1980. i Trinaestojulsku nagradu 1999.

Petrašin Kasalica biće sahranjen danas na groblju Čepurci u Podgorici.

Bonus video: